FN skjuter på beslut om Kosovos framtid

Den serbiska provinsen Kosovos framtida status skjuts åter på framtiden. På fredagen meddelade FN att beskedet om Kosovos ställning inte kommer i år såsom utlovats utan först nästa år. I Kosovo växer otåligheten.

För de två miljoner förväntansfulla kosovoalbanerna kom i dag det nedslående beskedet att Kosovos slutliga ställning återigen skjuts framåt i ett tidstöcken.  

FN:s chefsförhandlare i Kosovofrågan Martti Ahtisaari kopplade senareläggningen till ett beslut tidigare under fredagen, nämligen att det serbiska parlamentsvalet nu fastställts till den 21 januari. Det finns en rädsla för att Kosovo skulle bli ett slagträ i den valdebatten.

Oron är befogad inte minst sedan det serbiska parlamentet tidigare i veckan godkände den nya konstitutionen där det slås fast att Kosovo är en oskiljaktig del av Serbien, alltså en tydlig signal till omvärlden att Kosovo inte får gå samma väg som Montenegro som i juni månad lämnade Serbien.

Besvikelsen över dagens besked var stor i Kosovo där provinsens premiärminister Agim Ceku hotade med att utropa Kosovos självständighet oavsett vad FN beslutat.

Hur många länder som skulle erkänna ett suveränt Kosovo är svårt att säga, stormakterna Ryssland och Kina skulle definitivt inte göra det.

Dagens uppskjutna beslut bekräftar egentligen bara än en gång att om Kosovo finns ingen riktigt bra utan bara en rad mindre dåliga lösningar.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista