Otydliga regler kring brottsprovokation

I en unik åklagarledd operation infiltrerade en chilensk polisman förra året en smugglarorganisation och smugglade över ett halvt kilo kokain till köpare i Sverige som polisen sedan kunde gripa. Det var ett agerande som enligt vissa experter kan gränsa till brottsprovokation.

Men Chefen för rikskriminalens spaningsenhet Kai Thorén tycker att Sverige missat att avslöja flera internationella narkotikaligor för att för att åklagare varit för försiktiga.

– Enligt min uppfattning hade man mycket väl kunnat gjort det, säger han.

Har ni haft några propåer från utländska poliser?

– Ja, flera stycken.

Det är så vitt känt första gången som den svenska polisen är med om en operation där en polis helt ersätter narkotikakuriren på det här sättet.

Brottsprovokation inte tillåtet
I Sverige är det inte tillåtet för polisen att förmå någon att begå ett brott han eller hon annars inte skulle ha begått. Det är det som kallas brottsprovokation. Det har därför hittills inte ansetts vara möjligt att helt ersätta en kurir med en polisman. 

Svenska åklagare har tackat nej till medverkan i den här typen av operationer av rädsla för att bryta mot lagen.

– Vi har fått avbryta och man har fått ingripa enbart emot leverantörssidan. Vi har inte kunnat identifiera mottagarna här i Sverige på grund av det, säger Kai Thorén.

Tre personer dömdes
I fallet med den chilenska polisinfiltratören dömdes tre personer i Svea hovrätt för att ha varit med om att ta emot narkotikan i Sverige. Eftersom det i domen i hovrätten inte fanns några invändningar mot metoderna så öppnas möjligheter till flera liknande operationer i framtiden. 

Det är något som experten på brottsprovokationer Hans Gunnar Axberger är bekymrad över. Brottsprovokationer regleras inte i svensk lag.

– Polisen har fått ett kvitto på att detta fungerar. Det är inte bra, därför att så här pass avancerade operationer ska inte utföras utan att det finns tydliga lagregler för det. Det går inte att påstå att det har varit en provokation, men det går inte heller att utesluta det, säger Hans-Gunnar Axberger.

Tydligare regler diskuteras
Det har i många år diskuterats att tydligare lagreglera vad som är och inte är en brottsprovokation. Men trots flera utredningar har politikerna inte kommit till skott.

– Jag tycker att vi ska ha klarare och tydligare regler. Det ska vara på så vis att polisen kan medverka i till exempel en narkotikaaffär utan att det på något sätt begås extra brott för att polisen är med. Däremot tycker jag inte att polisen ska provocera fram brott som annars inte hade begåtts. Ren brottsprovokation ska polisen inte medverka till, säger förre justitieministern Thomas Bodström.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista