Vittne: Jackie Arklöv slog mig med pistol

Under rättegången mot Jackie Arklöv, som är åtalad för krigsförbrytelser i Bosnien 1993, framträdde på fredagen det första brottsoffret: en krigsfånge i ett av lägren där Jackie Arklöv ska ha tjänstgjort under sin tid som legosoldat.

– När det gäller Jackie Arklöv... Han kom tillsammans med sex svartskjortor. Fem eller sex. Han kom i en svart uniform under ansvar. De kom i svarta uniformer, och den tillhörde ATG, Antiterroristgruppen.

– De ropade upp mig. Jag gick ut. De omringade mig från alla sidor. Jackie Arklöv tog fram sin pistol och slog mig med den ovanför örat. Jag har ett ärr här, berättade vittnet med hjälp av tolk.

Fånge i Mostar
Mannen, som var chaufför åt en general under kriget, blev tillfångatagen under en resa i en bilkolonn till Mostar. Han beskriver fånglägret som det värsta han varit med om.

Tillsammans med ett stort antal andra fångar satt han instängd i ett plåtskjul i olidlig värme, i dagar utan mat och vatten och med återkommande misshandel.

Efter att Jackie Arklöv ska ha slagit fången med pistolen ska han ha hoppat på hans handled så att armen bröts. Sedan ska han och övriga vakter ha misshandlat fången medvetslös.

Erkänner delar av åtalet
Just den här händelsen förnekar Jackie Arklöv, men över hälften av de övriga brott han åtalas för erkänner han. Det handlar om misshandel, tortyr och förnedring av såväl krigsfångar som civila, även kvinnor och barn.

– Det finns ingen entydig förklaring till varför han gjorde det. Det finns en mängd omständigheter som ligger bakom, bland annat uppslitande krigsupplevelser, krigspsykos eller liknande saker. Han gjorde det inte planerat, precis, säger Per Durling, Jackie Arklövs advokat.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".