Utreds efter kritik.

Utredning om apotekens framtid görs om

Den förra socialdemokratiska regeringens utredning om Apoteket görs om i grunden. Den nya regeringen byter utredare och ska dessutom ge utredningen nya direktiv.

Den utredning som den socialdemokratiska regeringen tillsatte och som arbetat i ungefär ett år är ett direkt resultat av EG-domstolens utslag i maj förra året.

Domstolen ansåg att det svenska systemet innebar en stor risk för att en del receptfria produkter och företag diskriminerades.

Den förra regeringens mål var att behålla Apotekets försäljningsmonopol på receptbelagda varor, men en del receptfria produkter, till exempel nikotintuggummin, skulle kunna säljas av andra än Apoteket.

Nya direktiv
Nu har socialminister Göran Hägglund, enligt uppgift till Ekot, bestämt sig för att utredningen ska få nya direktiv.

Vilken inriktning regeringen vill ge Apotekets framtid är Göran Hägglund inte klar över än, men det handlar inte om en ren privatisering av Apoteken, något moderaterna varit inne på.

En rimlig slutsats är ändå att regeringen vill ha mindre monopol, mer konkurrens och kanske någon annan form av ägande än ett rent statligt.

Ny utredare
Regeringen får också möjlighet att på ett enkelt sätt tillsätta en ny utredare.

Anders Lönnberg, som var tillsatt av den förra regeringen, har blivit utsedd till direktör för ett läkemedelsföretag och varken han eller regeringen tycker att det arbetet är förenligt med uppdraget att utreda apotekens framtid.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".