En av få bilder på flyktingar inom Burma.

Humanitär kris hotar i Burma

Situationen i Burma i Sydostasien blir allt värre. Militärjuntan genomför en hård offensiv mot de etniska grupperna och flyktingströmmen ökar. Just nu besöker FN:s sändebud landet för att försöka sätta press på regimen. Svenska biståndsorganet Sida talar om en humanitär kris.

Tv-kanalen Democratic Voice of Burma, som delvis finansieras av Sida, rapporterar om nöden i landet. Reportrar smugglar ut filmat material till grannlandet Thailand där sändningarna görs.

Jörgen Schönning på Sidas Asienavdelning säger att utvecklingen är dyster. Militärjuntan som styr sen 1960-talet försöker kontrollera etniska grupper som kan tänkas göra motstånd.

– Under det senaste året har juntan trappat upp sin offensiv mot de etniska grupperna vid gränsen mot Thailand, vilket har lett till stora flyktingströmmar över gränsen. Man räknar nu med att det kommer minst 100 personer över gränsen till Thailand varje dag, säger Jörgen Schönning.

Förstör byar
Det finns berättelser om hur militärerna krossar riskärl med bajonetter så att den fattiga lansbygdsbefolkningen inte ska kunna laga mat. Med flera grymma metoder förstörs landsbyar.

– Det finns beräkningar på att tusentals byar har förstörts på det här sättet under de senaste åren. Man slår sönder produktionsmedel, bränner upp träd och hus. Man gör det överhuvudtaget omöjligt för befolkningen att flytta tillbaka, säger Jörgen Schönning.

Militärernas våldtäkter på kvinnor ser ut att vara satta i system på order uppifrån, säger Jörgen Schönning som menar att det nu råder en humanitär kris i landet.

Träffar Suu Kyi
FN:s sändebud, Ibrahim Gambari, reser nu runt i Burma och ska bland annat träffa fredspristagaren Aung San Suu Kyi, som sitter i husarrest sedan många år tillbaka.

I en ny rapport varnar FN-sändebudet för utvecklingen och är särskilt bekymrad över rättslösheten. De utlovade demokratiska reformerna uteblir, klyftorna ökar och det blir också allt svårare för hjälparbetare att jobba i Burma, står det i rapporten.

Bland de cirka 1 200 politiska fångarna sker dödsfall eftersom de inte får den vård de behöver.

FN kan pressa juntan
Burma har nu kommit upp på FN:s säkerhetsråds bord och Jörgen Schönning på Sida säger att det kan sätta press.

– Säkerhetsrådet skulle då teoretiskt sett kunna sätta ytterligare press på juntan genom olika typer av sanktioner och förelägganden, säger han.

Men, säger han, Kina och Ryssland kan sätta stopp för sådana sanktioner.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista