Säkrare medicin kan ersätta Subutex

Läkemedlet Subutex, som används av heroinberoende, kommer att ersättas av ett nytt läkemedel, Suboxone, som är svårare att missbruka. EU godkände nyligen preparatet och i dagarna kommer Läkemedelsverkets slutliga bekräftelse på att det kan användas i Sverige, erfar Ekot.

– Det är välkommet för oss, för det kommer att höja säkerheten i vår behandling av heroinmissbrukare, säger Leif Grönblad, programchef vid metadonprogrammet i Uppsala där Suboxone har testats på heroinister.

På vilket sätt?

– Det kan inte missbrukas på samma sätt som Subutex.

Så när det här väl finns på marknaden kommer det inte finnas någon anledning att använda Subutex?

– Så är det.

Subutex har använts av heroinberoende i sju år i Sverige, med goda resultat: I studier som gjorts har tre fjärdedelar fullföljt behandlingen och slutat använda heroin.

Men Subutex har också varit omdebatterat eftersom det säljs på svarta marknaden.

Läkemedlet ska tas som tabletter som löses upp under tungan. Men det kan också missbrukas genom att lösas upp innan och injiceras, vilket ökar ruset.

Innehåller motgift
Det nya medlet, Suboxone har samma verkande substans, men innehåller ett motgift som gör att det blir verkningslöst om det injiceras. Därmed kan det inte missbrukas på samma sätt som Subutex.

Frågan är nu om det nya läkemedlet kommer att påverka debatten om medicinering av heroinister. Det råder delade meningar om hur stort problemet är med missbruk av läkemedlen.

Svenska brukarföreningen hävdar att det är för svårt att få behandling mot heroinmissbruk i Sverige och att de som köper på svarta marknaden här i första hand är heroinister som nekats behandling och försöker självmedicinera sig.

Avgiftning på egen hand
Det får stöd av en ännu opublicerad rapport om sprutnarkomaner som gjorts av Beroendecentrum i Malmö och som Ekot tagit del av. Den visar att majoriteten av dem som köper Subutex illegalt är heroinister som inte blir höga på Subutex utan tar det i självmedicineringssyfte.

– Det är mycket få heroinister som anger att de har tagit Subutex för att berusa sig. Den överväldigande majoriteten har använt det för att behandla sina abstinenssymtom eller försöka avgifta sig själva, säger Anders Håkansson, är en av dem som skrivit rapporten.

När nu det nya preparatet Suboxone dessutom är svårare att missbruka borde Socialstyrelsens regler lättas upp och inte vara lika hårda som för Subutex och metadon, tycker Svenska brukarföreningen. Bland annat vänder sig brukarföreningens ordförande Berne Stålenkrantz mot att Socialstyrelsen kräver att missbruket måste vara dokumenterat två år tillbaka i tiden för att behandling ska ges.

– Vi anser att alla som behöver det ska kunna få det. Heroinet är det som vi dör av, som skapar problem. Subutex räddar ju faktiskt liv, och nu också Suboxone, som inte går att missbruka. Så var ligger problemet? säger Berne Stålenkrantz.

Fortsatt stränga regler
Även läkemedelsföretaget Schering-Plough, som tillverkar Suboxone, hävdar att medicinering av heroinister nu kan förenklas med mindre övervakning, eftersom preparatet enligt företaget är ”ointressant på den illegala marknaden”.

Men Socialstyrelsen håller inte med. De som inte är beroende av heroin kan fortfarande bli påverkade av Suboxone. Därmed kommer inga regler att ändras.

– Vi pratar om läkemedel som är narkotikaklassade. Så länge det finns missbrukspotential i substansen kommer det att vara attraktivt för andra grupper. Då menar jag att vi måste ha ett regelverk som förebygger läckage, säger Abit Dundar, Socialstyrelsens utredare.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista