Moderaterna kan svänga om kemikalielag

Moderaterna är beredda att ändra sig och rösta för att farliga kemikalier ska bytas ut mot mindre farliga när omröstningen i EU-parlamentet om EU:s kemikalieförslag sker i december.

Om några veckor avgörs hur det ska gå med ett av EU:s mest omfattande lagförslag, kontrollen av 30 000 kemikalier inom unionen, det så kallade Reach.

En av de viktigaste principerna är den så kallade substitutionsprincipen, som innebär att man ska byta ut giftiga kemikalier när det finns tillgång till mindre farliga.

Sveriges miljöminister Andreas Carlgren har sagt att han stöder denna princip och har även undertecknat en namninsamling, som har överlämnats till det finländska ordförandeskapet:

– Vi tycker att den principen är mycket viktig.

Talar du nu för hela regeringen?

– Jag talar för hela regeringen, säger Andreas Carlgren.

Men för ett år sedan fanns det ingen enighet i den svenska borgerliga gruppen i EU-parlamentet. Vid den första omröstningen om Reach, i november förra året, röstade alla moderater utom Charlotte Cederschiöld emot utbytesprincipen.

Utskottet stödjer principen
Inför den andra omröstningen i december har nu parlamentets miljöutskott enats om att utbytesprincipen är en viktig och omistlig hörnsten i kemikalieförslaget. Och de svenska moderaterna säger sig nu vara beredda att ändra sig, säger EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark.

– Vi kan tänka oss att rösta för den princip som det fattades beslut om i miljöutskottet, säger han.

Men redan nu pågår förhandlingar mellan parlamentet och ministerrådet inför omröstningen.

Rapportören i miljöutskottet, Guido Sacconi, har presenterat ett kompromissförslag när det gäller utbytesprincipen, som innebär att farliga kemikalier alltid ska bytas ut när det finns alternativ.

Finns inga alternativ kan det vara tillåtet att fortsätta använda en farlig kemikalie en tid.

Däremot vill man inte ha den luddiga skrivning som ministerrådet fastnade för tidigare: att man ska få använda farliga kemikalier även då det finns alternativ förutsatt att kemikalien är, som det heter, ”adekvat kontrollerad”.

Reach kan försenas
Om parlamentet kan komma överens med ministerrådet före omröstningen, då är kemikalieförslaget i hamn. Om man inte kommer överens riskerar Reach att ytterligare försenas.

– Idag finns det en stor klyfta mellan energi- eller miljöutskottet och ministerrådet. Det som vore ett mindre bra utfall vore om det blev en stor klyfta mellan parlamentet och ministerrådet, därför att då får man inte kemikalielagstiftningen på plats, säger Gunnar Hökmark.

Miljöminister Andreas Carlgren säger sig vara övertygad om att det går att få fram en kompromiss som inte urholkar de viktigaste principerna i Reach.

– Vi utgår ifrån att det går att hitta en sådan lösning så att den här frågan blir avklarad mellan miljöministerrådet och EU-parlamentet. Mina kontakter med den finländske miljöministern säger att här finns det goda förutsättningar att få en lösning som ligger precis i linje med det Sverige vill, säger Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista