Kinesiska bönder gripna i demonstration

Tio personer har gripits efter en stor demonstration på landsbygden i den kinesiska Guangdongprovinsen, enligt en tidning i Hongkong. Byborna protesterar mot att de har tvingats lämna ifrån sig sin mark, men lurats på ersättningen.

Enligt Hongkongtidningen Apple Daily demonstrerade 10 000 invånare i byn Sanzhou mot vad de anser är stöld av deras mark.

Marken har sålts av de lokala myndigheterna till investerare, som har byggt vägar och ett sädesmagasin.

I onsdags hölls invigningen av sädesmagasinet. Då organiserade byborna en blockad och hindrade de tillresta gästerna från att komma ut.

Tårgas mot demonstranterna
Först i torsdags morse lyckades en polisstyrka på 1 000 man att skingra demonstrationen med hjälp av tårgas, enligt vad vittnen berättade för Hongkongtidningen.

Tio personer ska ha gripits av polisen.

Konflikter mellan växande städer och bönder som förlorar sin mark är vanliga i Kina.

Oroligheterna i Sanzhou i veckan är bara ett exempel på människor, som protester mot lokala myndigheter.

Enligt officiell kinesisk statistik förekom 87 000 incidenter förra året.

Byn äger marken
Kinesiska bönder äger inte själva sin mark, utan den ägs av byn och kan lösas in av lokala myndigheter, som i sin tur säljer den till investerare.

Bönderna som förlorar sin inkomstkälla ska kompenseras med en summa som bestämts av provinsen.

Byborna i Sanzhu upptäckte i slutet av förra året att hade de blivit lurade. De hävdar att de bara fått mindre än en tredjedel av kompensationen och misstänker byns partisekreterare för att ha förskingrat deras pengar.

Sedan i april har Sanzhuborna krävt att få granska byns räkenskaper.

De lokala myndigheterna har skyddat byledarna och har inte tillåtit någon granskning.

De lokala myndigheterna håller fast vid att pengarna från markförsäljningen har kommit byn till godo, men när en reporter från Radio Free Asia intervjuade bybor, om vilken service de fått för pengarna blev svaret ”ingen”.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se