Risk för bakslag och våld i Kosovo

Fredagens besked om att avgörandet om Kosovos framtida status återigen skjuts på framtiden kan leda till en besvikelse, som riskerar att övergå i våldsamheter. Den varningen kommer från ansedda International Crisis Group i en ny rapport.

Rapporten är på 23 sidor och publiceras mycket lägligt just när FN-sändebudet Marti Ahtisaari meddelat att det inte bli något avgörande beslut om Kosovo, såsom utlovats i december, utan först någon gång nästa år.

Enligt analytikerna på International Crisis Group kan det uppskjutna beslutet leda till en besvikelse som riskerar att explodera i oroligheter.

Kosovo har varit ett relativt lugnt område på senare tid, men det lugnet kan snabbt förbytas till oro.

Till frustrationerna ska också läggas att de två miljoner kosovoalbanerna blir alltmer medvetna om att Kosovo inte kommer att bli det oberoende och självständiga land, som de drömmer om och deras ledare förespeglat dem.

International Crisis Group påpekar att de FN-förhandlingar, som Ahtisaari leder i Wien, varit en långsam reträtt från Kosovoalbanernas maximala krav.

Att Kosovoalbanerna gått med på så många eftergifter beror uteslutande på att de trodde sig vara på väg mot självständighet.

Därför accepterade de en decentraliserad administration, som gynnar den serbiska minoriteten. Därför accepterade Kosovoalbanerna kilometerbreda skyddszoner kring serbiska kulturminnemärken och religiösa byggnader i Kosovo.

Serberna anser sig stå på fast folkrättslig grund när de hävdar att FN inte har rätt att knoppa av Kosovo. Ett självständigt Kosovo mot Serbiens vilja skulle efter sommarens lagliga förlust av Montenegro framkalla krav på att bosniska Republika Serbska ska bli en del av Serbien och därmed skulle Bosnien falla samman.

I den FN-utsedda kontaktgrupp som Ahtisaari samarbetar med har Serbien starkt stöd från Ryssland, som anser att Kosovo ska vara en oskiljaktig del av Serbien, precis som det står i den nyligen antagna serbiska författningen.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".