Carl Bildt.

Bildt delar Wejryds krav om Mellanöstern

Carl Bildt håller med ärkebiskop Anders Wejryd i kraven på kraftfulla åtgärder mot våldet i Mellanöstern. Wejryd skriver i ett brev till Bildt att han är bestört över det internationella samfundets undfallenhet mot Israels attacker mot Gaza.

– Att så lite sker och att vi har accepterat att frågan inte går att lösa. Det finns många oerhört oskyldigt drabbade på ömse sidor. Det kan vi inte bara stillatigande åse, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

Ärkebiskopen skriver i sitt brev att han välkomnar Carl Bildts uttalande efter Israels attack mot Beit Hanoun i norra Gaza om att det urskillningslösa dödandet, som drabbar civila, måste upphöra.

Wejryd skriver också att situationen i Gaza kräver omedelbar handling, inte bara fördömande ord.

– Det är en situation där det ibland är svårt att veta vad man ska göra. Vi har hamnat i en situation där Israel står utan politik och där de palestinska områdena står utan politik. I båda fallen är man nu inne i en politisk, social, ekonomiskt och till och med intellektuell kris. Då får vi försöka att med dialog få dem att komma i en sådan utvecklingsspiral att vi kan påbörja en politisk dialog. Jag skulle önska att det var enkelt och gick snabbt. Det tror jag dessvärre inte, men jag tror faktiskt att det finns vissa möjligheter, säger Carl Bildt.

Att ärkebiskopen blandar sig i utrikespolitiken tycker han bara är bra.

– Kyrkorna eller de religiösa samfunden, islam och de olika kristna kyrkorna, har kontaktnät, insynsmöjligheter och perspektiv utgående från sin roll i Jerusalem som det finns anledning att lyssna på. Jag tycker inte det är fel, tvärtom, säger Bildt.

Vill du öka samarbetet med kyrkan?

– Kyrkorna och samfunden som är företrädda i Jerusalem har informationskanaler och bedömningsmöjligheter som jag sätter stort värde på, ja, avslutar utrikesministern.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".