Hopp om ny palestinsk regering

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas sa på lördagen att en palestinsk samlingsregering kan finnas på plats före november månads slut. Presidenten sa också att det inte blir någon fred innan Israel dragit sig tillbaka till 1967-års gränser.

President Abbas talade på tvåårsdagen av Yasser Arafats död och tre dagar efter blodbadet i Beit Hanoun i Gaza.

--Jag räknar med att en ny regering kommer att se dagens ljus före månadsskiftet, sa Mahmud Abbas inför tiotusentals åskådare under minnesstunden för Yasser Arafat i Ramallah.

Haniye beredd lämna
Samtidigt höll premiärminister Ismail Haniye, som är instängd i Gaza, ett tv-tal till Arafats minne, där han förklarade varför han är beredd att avgå.

– För mig är det viktigare att bojkotten mot det palestinska folket hävs än att jag sitter kvar som premiärminister, sa Haniye.

Hamas och Fatah har enats om vem som ska bli ny premiärmininster, men namnet har inte offentliggjorts. Det är ett litet stänk av optimism efter en tragedin i Beit Hanoun och allvarliga politiska motsättningar mellan Hamas och Fatah.

Närmanden
Blodbadet i onsdags anses ha fört parterna närmare varandra. I en symbolisk gest satt Abbas och Haniye bredvid varandra på blodbanken i Gaza och skänkte blod till Beit Hanouns skadade.

Senare ringde president Abbas till Hamasledaren i exil, Khaled al-Mashaal i Damaskus.

Mahmoud Abbas, som av många palestinier betraktats som alltför eftergiven gentemot Israel och USA, sa också på lördagen att det inte kan bli fred innan Israel drar sig tillbaka till 1967-års gränser.

Kravet går i linje med FN-resolutioner och internationell rätt, men betraktas av israel som orimligt, eftersom det innebär att Israel, förutom Gaza, måste lämna hela Västbanken, där det idag finns bosättningar som vuxit till stora städer på ockuperad mark.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".