Inget ambassadörsjobb för Danielsson

Lars Danielsson, som var statsminister Göran Perssons närmaste man, kommer inte att få något av de ambassadörsjobb han har sökt. Det sa utrikesminister Carl Bildt i Ekots Lördagsintervju. Skälet är att Danielsson ljugit om sin roll i regeringens tsunamihantering.

– Jag tycker att få en stämpling av riksdagens Justitieombudsman om att man har ljugit inför riksdagen ingår inte i kvalifikationslistan för ambassadörsutnämningar, säger utrikesministern.

Göran Perssons förre statssekreterare Lars Danielsson har sökt en rad ambassadörsjobb vid ett antal tunga svenska beskickningar.

Utreda hans framtid
Av detta blir alltså intet, trots att han enligt Carl Bildt varit en ”en duktig UD-tjänsteman”.

I stället ska Bildt utreda om Danielsson överhuvudtaget ska få behålla sin tjänst på UD och i så fall hur.

– Jag avser att få bättre juridisk vägledning i den frågan än vad jag haft tid att få. det står på min åtgärdslista.

Om han kan vara fortsatt anställd?

– Eller hur han kan vara fortsatt anställd. Om och hur, säger Bildt.

I veckan har Sverige återigen fått FN-kritik för händelserna då den förra regeringen avvisade två egyptier.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter krävde i veckan att Sverige kompenserar en av männen. FN.s tortyrrapportör har tidigare sagt att han ska begära att de får komma tillbaka.

Tala med socialdemokraterna
Carl Bildt säger att regeringen ska försöka komma överens med socialdemokraterna om hur Sverige ska göra.

– Där tycker jag det är rätt rimligt att vi talar med socialdemokraterna. Det är deras grej eller åtminstone numera vår gemensamma sak att se till att reda ut det. En överenskommelse i utrikesnämnden om hur personerna ska kompenseras eller en dialog om hur man ska förfara, är relativt rimligt, säger Bildt.

De diplomatiska garantier som Sverige begärde av Egypten om att de bägge männen inte skulle torteras tillhör det som kritiserats hårdast av människorättsorganisationer.

Sådana ska överhuvudtaget inte användas anser till exempel Europarådet, men Carl Bildt vill inte utesluta att diplomatiska garantier används också i framtida fall.

– Det kan finnas fall där man kanske har anledning att lita på dem. Det vi har lärt oss av detta fall är att här var man inte tillräckligt försiktig, säger utrikesminister Carl Bildt.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Hela intervjun finns på sr.se/ekot.