A-kasseförslaget kan komma att ändras

Det kan bli förändringar i regeringens förslag om a-kassan. Orsaken är att en del borgerliga riksdagsledamöter är tveksamma till hur förändringarna slår, säger kristdemokraten Stefan Attefall, ordförande i riksdagens finansutskott.

– Det finns delområden där man fortfarande undrar hur det blir. Vi är inne i slutfasen av beredningsarbetet och då blir det en fråga för alla riksdagsgrupper att ta ställning till alla detaljer och ha synpunkter och få bakgrunden till de olika förslagen, säger Stefan Attefall.

En av de tveksamma riksdagsledamöterna är kristdemokraten Yvonne Andersson. Hon är kritisk till att långtidssjuka drabbas av höjd a-kasseavgift, men inte får del av regeringens kompensation i form av sänkt inkomstskatt, eftersom det bara är de som arbetar som får sänkt skatt.

– Jag kommer att följa vad som händer med den här gruppen, säger Yvonne Andersson.

Kommer du att rösta nej om man inte tar hänsyn till de långtidssjukskrivna?

– Jag kan inte säga om jag röstar ja eller nej förrän jag fått förslaget i min hand, säger hon.

Stefan Attefall bekräftar att långtidssjukskrivna är en grupp som riksdagsledamöterna och partierna nu diskuterar.

Han utesluter inte att det blir en del ändringar i förslaget under partiernas diskussion, även om han inte vill säga på vilka områden.

– En del justeringar har redan gjorts och det kan komma ytterligare justeringar, men det handlar inte om att ifrågasätta de grundläggande dragen i reformen,

De grundläggande dragen är exempelvis höjd a-kasseavgift och sänkt ersättningsnivå. När partierna diskuterat färdigt och enats lär alla borgerliga riksdagsledamöter rösta ja, enligt Attefall.

– Jag förutsätter att samtliga riksdagsgrupper kommer att rösta gemensamt på det som blir det förslag vi slutligen har till kammaren, säger kristdemokraternas gruppledare i riksdagen Stefan Attefall.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se
Olof Sjölander, SR Östergötland
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".