Många evakuerade och nödställda saknar ännu hjälp.

Få familjer fick hjälp efter Katrina

Mer än ett år efter att orkanen Katrina ödelade New Orleans har endast några få familjer fått del av anslagen för återuppbyggnad. Vita Husets inkompetens efter katastrofen och försvunna miljarder i Irak är de frågor som den nya demokratiska majoriteten vill undersöka med en serie förhör i representanthuset och senaten.

Politikerna i USA anslog drygt 50 miljarder kronor till programmet The Road Home, Vägen Hem, för att snabbt ge pengar till dem som fick sina hus förstörda orkanen Katrina i slutet av augusti förra året.

79 000 familjer har sökt bidrag för bygga upp sina hus i New Orleans-området, men hittills har bara 22 sådana bidrag beviljats.

Det är ett exempel på Bushadministrationens totala inkompetens, menar demokraterna.

Kriget i Irak har hittills kostat drygt 2 500 miljarder kronor. Mycket av pengarna har gått till återuppbyggnadsprojekt, som aldrig blivit av.

De privata entreprenörer och företag, som fått stora belopp för Irakprojekten, betalar sällan tillbaks några pengar, eftersom de anser att det är själva kriget, som gjort det omöjligt att genomföra dem.

- Vi måste ta reda på vad som hänt i Irak och vad alla de stora myndigheterna gjort. Det har inte varit någon översyn på många år. Kongressens kontrollmakt är ingenting negativt. Det är något nödvändigt, säger den nye demokratiske majoritetsledaren i senaten Harry Reid.

Men det är en svår balansgång, menar Jamal Simmons, som är rådgivare till demokraternas partiledning.

– Demokraterna vill nu öppna upp hela den Pandoras box av misstag, som begåtts de senaste sex åren. Vi får inte gräva ner oss i det som är varit och betraktas, som gnällspikar utan se framåt med positiva förslag. Jag tror inte det blir tusentals människor, som med tvång kallas till kongressförhör, som när republikanerna tog över i mitten av 90-talet. Men nånting måste göras för att sätta stopp för byråkrati, inkompetens och rena bedrägerier, säger Simmons.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista