Polska väljare manas lämna sofflocket

På söndag är det lokalval i Polen. De blir en värdemätare på den konservativa regeringens ställning. Bland Polens 30 miljoner röstberättigade är dock intresset för lokalvalen lågt, trots massiva uppmaningar till polackerna att utnyttja sin rösträtt.

Aldrig tidigare har så många tidningar, tidskrifter, radio- och tv-stationer, tankesmedjor, kyrkor och hela 340 samhällsorganisationer så tydligt trumpetat ut exakt samma budskap.

Uppmaningarna lyder: Gå och rösta, utnyttja din rösträtt! Rösta även om eller framför allt om du irriterar dig på politikerna!

Anledningen till den massiva kampanjen är att föraktet för landets politiker aldrig varit så stort som på senare tid i Polens korta demokratiska historia.

Hela 81 procent av väljarna, fyra av fem röstberättigade, hävdar att ”aldrig tidigare har politiker varit så komprometterande som nu”.

Valdeltagandet här i Polen brukar ligga kring 40 procent.

Dagens lokalval är viktigt eftersom de lokala och regionala beslutsorganen för första gången ska fördela stora summor EU-pengar.

Valet, med fyra olika röstsedlar, handlar om vilka som ska sitta i de lokala och regionala beslutsorganen och vilka som blir borgmästare.

Enligt den senaste undersökningen har inte ens hälften av väljarna bestämt sig för på vilket parti de tänker rösta.

En kontroversiell ändring av vallagen gör att partier kan ställa upp i samverkan. De konservativa regeringspartierna bildar ett block, den borgerliga oppositionen ett andra block och fyra vänsterpartier med båda ex- och antikommunister bildar ett tredje.

Antalet mandat delas sedan mellan de olika partierna. Det komplicerade valsystemet gör att det dröjer innan resultaten är klara.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista