Utbrytarrepublik väljer självständighet

Folkomröstningen i utbrytarrepubliken Sydossetien på söndagen är ett försök att få världen att erkänna Sydossetien som självständigt. Istället riskerar folkomröstningen att förvärra krisen mellan Georgien och Ryssland.

– Vi vill visa världen att vi är redo att bli erkända som en oberoende stat, förklarade den sydossetiska presidenten Edvard Kokojto till journalister under dagens folkomröstning om självständighet.

Under tolv timmar hölls vallokalerna öppna för de 55 000 röstberättigade.

En enda fråga ska besvaras. Det gäller om delrepubliken bör behålla sitt oberoende och erkännas som självständig stat av världen.

Få innevånare
Det bor inte fler än runt 80 000 i den fattiga sönderbrutna utbrytarrepubliken. De skulle inte klara sig utan ryskt stöd.

Sydossetien är en av två utbrytarrepubliker i Georgien, som gränsar mot Ryssland. Sedan ett blodigt krig 1991-1992 vägrar man låta sig införlivas i Georgien.

Med stöd av den ryska delrepubliken Nordossetien på andra sidan gränsen hävdas att ossetier skiljdes åt under Sovjettiden av Stalin och att de bör återförenas under ryskt styre alternativt bilda ett eget ossetiskt land.

Det finns inte bara ossetier i Sydossetien. I de georgiska byarna i området vill man åter tillhöra Georigen.

Fördjupa krisen
Folkomröstningen kan fördjupa krisen mellan Ryssland och Georgien. Båda utbrytarrepublikerna används som tillhyggen av båda sidor.

Ryssland har inte fullt ut gett stöd för folkomröstningen om självständighet i Sydossetien, men dragit paralleller med Kosovos självständighet.

Georgiens president Micheil Saakasjvili lovade införliva Sydossetien när han blev president.

Sedan kriget finns över en miljon flyktingar från Sydossetien och den andra utbrytarrepubliken Abchazien som vill återvända. De kräver att delrepublikerna blir georgiska igen.

Valet är också ett presidentval med den sittande presidenten som trolig vinnare.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se