Positiva reaktioner på Billströms förslag

Den moderate migrationsministern Tobias Billström vill att kvinnor som utsatts för människohandel och som vittnar i domstol mot gärningsmännen, ska få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Carolina Wennerholm vid Kvinnoforum tycker att det är bra.

– Det är självklart att de ska få stanna kvar här om de är beredda att ställa upp och vittna. Att vittna i en rättegång är väldigt smärtsamt, säger Carolina Wennerholm vid Kvinnoforum.

I dag får kvinnor som vittnar mot människosmugglare tillfälligt uppehållstillstånd under rättegången, men när den är över så skickas de hem, ofta till mindre orter där de kan möta personer som hjälpt till med smugglingen.

I riksdagen är partierna i princip eniga om att istället ge dem permanent uppehållstillstånd.

Få fler att vittna
Migrationsminister Tobias Billström tror att det blir lättare för kvinnorna att vittna då.

--– De befinner sig ofta i ett väldigt utsatt tillstånd. Det är väldigt viktigt att kunna erbjuda ett starkt skydd, som får de här kvinnorna att ställa upp och våga vittna mot de kriminella organisationer, som har legat bakom deras bortrövande till Sverige, säger migrationsminister Tobias Billström.

Men Carolina Wennerholm på Kvinnoforum ser också risker med förslaget om permanent uppehållstillstånd.

Poliser och åklagare kan utnyttja möjligheten för att pressa kvinnorna att vittna. Inte minst kan de professionella människosmugglarna locka med det.

– Man kan locka med att säga ”Du kommer till Sverige och du kan få permanent uppehållstillstånd”, säger Wennerholm.

Kan påverka trovärdigheten
Hans Ihrman är åklagare och har i flera år drivit åtal mot människosmugglare.

Han stödjer förslaget, men varnar samtidigt för att kvinnornas möjlighet att få uppehållstillstånd om de vittnar, kan sänka deras trovärdighet i domstolen.

– Jag har aldrig under mina år stött på en kvinna som inte känner oro över att medverka i en sådan här brottsutredning, säger åklagaren Hans Ihrman.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se