Trångsviksbolaget håller orten vid liv

I Trångsviken i Jämtland har man satsat på byautveckling genom bolagisering. En satsning som har visat sig lyckad och som har gjort att bygden lyckats behålla viktig samhällsservice som affär, kassaservice och skola. Dessutom blomstrar företagsamheten med över 80 företag på de 700 invånarna.

En av dem som inte skulle ha kunnat bli företagare utan hjälp från Trångsviksbolaget är bagaren Kennet Karlsson.

– Trångsviksbolaget har betytt allt. Utan det hade det här bageriet garanterat inte funnits i dag. De hjälpte mig med 97 procent, säger han.

Banken sa nej
När Kennet Karlsson ville ta över det lokala bageriet för några år sedan sade banken nej, men Trångsviksbolaget sa ja och ordnade finansieringen.

Det kommersiella Trångsviksbolaget startades år 2000 när den gamla företagarföreningen omvandlades till ett aktiebolag.

Anledningen var att man ville kunna jobba mer fokuserat på framtiden och göra investeringar i bygden och på så sätt aktivt stötta lokala företagare med bra idéer.

Ingen hembygdsförening
Men Trångsviksbolaget är ingen hembygdsförening, hälften av styrelsen kommer utifrån. Man har anlitat styrelseproffs som ska se till att bolaget drivs med vinst till sina aktieägare, företag och privatpersoner på orten.

Carina Asplund från Östersund är vice vd för Trångsviks-bolaget. Nu är hon också anställd av bolaget och Svenskt Näringsliv för att forska om varför man lyckas så bra i Trångsviken.

Hon kan konstatera att bolaget haft en mycket viktig roll för byns utveckling.

– Det gäller framför allt när det gäller utvecklingen av företag och bevarandet av viktig samhällsservice. Samtidigt måste man vara vaksam på att man inte tappar bort de lokala invånarna så att inte den vanliga bybon känner sig bortglömd och överkörd, säger Carina Asplund.

Träff med byborna
Under hösten har Trångsviksbolaget haft träffar med byborna för att man ska reda ut vad bolaget gör och vad som är invånarnas eget ansvar. Det har varit mycket lyckat, enligt Carina Asplund.

Hon tror att många byar skulle tjäna på att lära av Trångsviken för att överleva.

– Jag tror att det är otroligt viktigt att man bestämmer sig för att man ska ha en positiv inställning till alla idéer. Om de sedan är tokiga eller inte kan man sålla bort sedan, men från början ska det vara positivt.

– Sedan tror jag också att man ska bestämma sig för att det är vi som ska ta itu med det här själva. Man kan inte sitta som ett offer och vänta på att någon annan ska komma för det leder ingen vart. Jag tror att det är så som samhällen dör, säger Carina Asplund.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".