Kongo ber och väntar på valresultatet

I Kongo är huvudstaden Kinshasa på helspänn, efter lördagens oroligheter, som krävde fyra dödsoffer. Den militära närvaron har ökat. Publiceras inte valresultatet snart kan nya, värre oroligheter väntas, varnar militanta anhängare till presidentkandidaterna.

Ett par krossade tomater och några tomhylsor är de enda spåren på en öde gata framför presidentkandidaten Jean-Pierre Bembas högkvarter efter skottlossningen på lördagen.

På söndagen ber Kinshasaborna om fred i Kongo och får samtidigt höra senaste nytt om valet.

– Fyra människor sköts tills döds på lördagen. Vem som blir president är ännu inte klart, förklarar pastor Alphonse.

Information via kyrkorna
Kyrkorna är välfyllda varje söndag i Kongo. Ofta är de den enda informationskanalen för en stor del av befolkningen som varken kan läsa eller tala franska.

Till kyrkorna vågar man sig, men inte ut i centrala Kinshasa, där pansarfordon rullar fram på öde gator. Efter vad som hände igår, kan vad som helst hända.

Trots att guvernören i Kinshasa förbjudit alla demonstrationer och folksamlingar och hotar sätta in armén, så hotar Bembas anhängare med nya våldsamheter, när som helst, om inte valresultatet blir offentligt.

Det kravet ekar också från den sittande presidenten Joseph Kabilas läge. Resultatet är ju klart, varför inte tala om det nu, frågar man.

Redovisar inte allt
Valkommissionen har bara redovisat 80 procent av rösterna. Det ger Kabila en ledning med 59 procent mot utmanaren Bembas 41 procent.

Alla rösterna är räknade. Nu är det bara en fråga om taktik om hur man gör i ett land som aldrig fått välja president tidigare?

Publicerar man resultatet överraskande och direkt, eller smygs det ut bitvis, så att förloraren hinner vänja sig?

Frågan är om något av sätten hindrar de heta känslor som finns hos de tusentals beväpnade män, som är posterade runt de båda presidentkandidaterna.

Kanske är det bästa för Kongo att fortsätta att be.

Vincent Dahlbäck, Kinshasa i Kongo
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".