Få nykterister i Sveriges riksdag

Det har aldrig suttit så få helnykterister i riksdagen som nu. Bara en handfull ledamöter har anmält sig till nykterhetsgruppen. Detta trots att nykterhetsrörelsen i landet växer.

– I dagsläget är vi fem, sex stycken. Vi kommer att informera alla 349 om att vi finns och att vi kommer att konstituera oss, säger Mehmet Kaplan en av de riksdagsledamöter som är med i nykterhetsgruppen.

Nykterhetsrörelsen i Sverige har fått ett uppsving de senaste åren. Den största organisationen, IOGT-NTO, har enligt egna siffror ökat antalet medlemmar med cirka 30 procent under 2000-talet. De är nu drygt 40 000.

Allt färre med åren
Men den trenden märks inte i riksdagen. Där minskar istället antalet helnykterister, som traditionellt samlats i nykterhetsgruppen.

Under 1950-talet var nästan hälften av ledamöterna helnykterister. Men sedan 60-talet har de blivit färre och färre, och nu är man nere i ett tiotal.

Men Mehmet Kaplan tror att det finns fler helnykterister i riksdagen än dem som nu bildar nykterhetsgruppen.

– Alla är ju inte organiserade inom nykterhetsrörelsen. Dem känner vi ju till, de som finns i bland annat IOGT-NTO och MHF. Men det finns ju de som utan att organisera sig har valt en nykter livsstil, säger han.

Ny generation nykterister
Mehmet Kaplan tror att nykterhetsrörelsen ute i samhället växer tack vare unga invandrare, och att detta inte märks i riksdagen ännu.

– Jag tror att vi är mitt i en omdaning, ett generationsskifte. Vi får väldigt många nya medlemmar som har utländsk härkomst, till exempel, och sådana är det ju också rätt så ont om i riksdagen. Jag tror att det om några mandatperioder säkert kommer att se annorlunda ut, för IOGT-NTO:s stigande medlemsantal visar att allt fler människor tycker att det är viktigt.

Stockholmaren Hasse Serander anser att det är en brist att riksdagen inte återspeglar samhället.

– Är det så att nykterhetsrörelsen vinner terräng i samhället borde naturligtvis riksdagsledamöterna ungefär vara i proportion med samhällets nykterister, säger han.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista