Olmert möter Bush idag

Israels premiärminister Ehud Olmert, är på måndagen i Washington för samtal med George Bush. Frågan är nu hur valresultatet i USA, där presidentens parti försvagades, kommer påverka Israel-politiken.

När Olmert träffar Bush på måndagen har det visserligen bara gått två dygn sedan USA gav Israel sitt stöd genom att stoppa en FN-resolution om den blodiga attacken i Beit Hanoun i Gaza. USA:s veto fördömdes av arabförbundet, som svarade med att bryta den ekonomiska blockaden mot Hamasregeringen.

Men, vetot till trots, så finns det mycket som idag tyder på att Israel kan bli lidande när USA byter kurs i Irak och delvis skiftar Mellanösternpolitik.

Iran viktigt
Flera kommentatorer i Israel har redan påpekat att USA sannolikt inte kommer att lägga lika stor vikt vid det potentiella hotet från Iran, nu när USA eventuellt kan komma att behöva samarbeta med Iran för att få ett slut på blodbadet i Irak. En majoritet av Israels befolkning ser Iran som det största hotet mot den judiska staten idag.

Det anses också vara till Israels nackdel att de neokonservativa vildhjärnorna i Washington håller på att ersättas av Pappa Bushs realpolitiker med förre utrikesministern James Baker i spetsen, aktörer som inte anses ha några sentimentala band till Israel, utan i mycket högre grad agerar utifrån krasst amerikanska intressen.

Baker har gott rykte i arabvärlden som den utrikesminister som satte press på Israel i början av 1990-talet. Nu försöker han med sin tvärpolitiska Irakkommission dra upp Bush ur den irakiska lervällingen, bland annat genom att förorda samtal med Iran och Syrien.

Stort hopp till Irakkommissionen
Men i Israel finns också många vänsterliberala skribenter och oppositionsprofiler som ser positivt på en omsvängning i USA.

Framförallt för att en Bakerlinje i amerikansk utrikespolitik sannolikt skulle tvinga Israel till samtal med såväl palestinierna som med nyckellandet Syrien.

Hittills har Ehud Olmert bekvämt kunnat skylla på USA när han vägrat svara på Damaskus fredsinviter.

”Två män i handbojor”
Samtidigt konstaterar flera bedömare att de båda ledarna som möts i Vita Huset på måndagen, båda är bakbundna av svåra opinionsförluster, Olmert efter Libanon, Bush efter Irakkriget.

Två män i handbojor, som den israeliske kolumnisten Aluf Ben skrev.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se