Kalixälven är en av Sveriges fyra stora outbyggda älvar.

Älvräddare tar vattenkraftskrav med ro

Ekots rapportering om kraft- och skogsbolagens intressen för de outbyggda älvarna på måndag morgon har lett till reaktioner, inte minst från de organisationer som för många år sedan bedrev aktivt motstånd mot vattenkraftens fortsatta utbyggnad.

På 70-talet slogs organisationen Älvräddarnas samorganisation ihop för att hindra utbyggnad av de orörda älvarna. Organisationen är fortfarande aktiv, men Lars Lövgren, som sitter i styrelsen tror inte att industrins krav kommer att få gehör.

– Det är ju alltid en störning när sådana här krav förs fram. Men man får inte glömma att den situation vi har idag och den lagstiftning som finns var resultatet av en lång politisk process under större delen av 80-talet. Man jobbade fram planer för vilka vattendrag som skulle skyddas. Det gäller ju fortfarande, säger Lars Lövgren.

En stor del av Sveriges nuvarande kraftförsörjning står just älvar och vattenmagasin för. 65 TWh handlar det om och beräkningar gör gällande att ungefär 30 TWh till skulle kunna bli resultatet av en ytterligare storskalig utbyggnad.

Nyväckt intresse
För det här finns det i dag knappast något politiskt stöd och industrins intresse är också förhållandevis nyväckt.

– När man tänker på problemen med uppvärmningen i naturen så finns det väl anledning att pröva den frågan igen. Det var ju ett helt annat läge när man fattade de här besluten, säger skogskoncernen SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf.

Det är också mot bakgrund av de stigande energipriserna som vattenkraften blivit intressant igen.

Det var i början på 90-talet just på grund av de då extremt låga priserna på el som många skogs- och industribolag beslutade att sälja sina kraftbolag.

Olönsam affär
Något som i dag ter sig som en mycket dålig affär, enligt Lars Hammar på Elforsk som i många år forskat om den svenska vattenkraften.

– Det var nog kortsiktigt en lönsam affär, eftersom vattenkraft och kraft i allmänhet inte var speciellt lönsamt i Sverige då. Man hade betydligt bättre användning för pengarna i investeringar i Brasilien och på andra ställen. Det var skälet till att man sålde av. Nu i efterhand kan vi konstatera att det troligtvis var en dålig affär, eftersom kraftpriserna har stigit. Det är allt svårare att få igång ny kraftproduktion, framför allt av miljöbevarande skäl, säger Lars Hammar.

Lars Lövgren från Älvräddarna hoppas att organisationen inte kommer att behöva mobilisera på allvar igen.

– Det hoppas vi att vi slipper, säger han.

Yrkesfiskarna varnar för utbyggnad
Även yrkesfiskarna varnar för att bygga kraftverk i de älvar som inte är utbyggda, som flera av landets största skogsindustrier och elbolag tycker att man ska göra.

Enligt yrkesfiskarna skulle en utbyggnad innebära att den vilda laxen försvinner, eftersom den kläcks och växer upp just i de älvar som hittills varit skyddade mot utbyggnad av vattenkraft.

Mellan 50 000 och 70 000 vilda laxar fiskas varje år längs norrlandskusten. 

Magnus Thorén i samarbete med SR Jämtland
magnus.thoren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista