Sydossetien säger ja till självständighet

Det första preliminära resultatet i folkomröstningen om självständighet och presidentvalet i utbrytarrepubliken Sydossetien utgör ingen överraskning, säger valkommissionens ordförande där.

– Siffrorna visar att när 95,2 av rösterna räknats har 99 procent sagt ja till självständighet och 94 procent för att återvälja president Edvard Kokojte, sa valkommissionens ordförande Bella Plijeva i Sydossetiens huvudstad Tsjinvali.

55 000 av landets drygt 70 000 invånare var röstberättigade.

Högt valdeltagande
I huvudstaden i landet som inte erkänns internationellt har det firats under natten. Valdeltagandet sägs vara exceptionellt högt och det kan få stor symbolisk betydelse i konflikten mellan Ryssland och Georgien.

Utbrytarrepublikens etniska georgier bojkottade valet och utgången var given. De flesta i Sydossetien har starkare band med Ryssland än Georgien, de har ryska pass, får ryskt ekonomiskt stöd och har etniska band med grannarna i ryska Nordossetien på andra sidan gränsen.

Någon riktig självständighet är svårt att se att den lilla enklaven kan få, snarare ökar beroendet av Ryssland.

Ryska trupper finns på plats
Utan de ryska fredstrupperna på plats är risken stor att Georgien skulle införliva Sydossetien igen. Det var ett löfte presidenten Micheil Saakhasivili gick till val på 2004.

I rysk tv hävdas att internationella valövervakare godkänt valet, men några västliga oberoende valövervakare fanns inte på plats. Regeringen i Georgien har ännu inte kommenterat valresultatet.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista