Danielsson.

Danielsson: Jag har inte ljugit

Den förre statssekreteraren Lars Danielsson hävdar att han inte ljugit om vad han gjort eller inte gjort under flodvågskatastrofen. I ett uttalande till Ekot kommentarer nu Danielsson utrikesminister Carl Bildts uttalanden om att han ljugit.

Det var i lördags som frågan kom upp i Ekots lördagsintervju om vad utrikesminister Carl Bildt hade för planer för den förre statssekreteraren Lars Danielsson. Danielsson har sökt inte mindre än åtta ambassadörsposter. Men Carl Bildt var väldigt tydlig och sa:

– Att få en stämpling av riksdagens justitieombudsman att man har ljugit inför riksdagen ingår inte i kvalifikationslistan för ambassadörsutnämningar.

Uttalandet följde av ett resonemang där Carl Bildt skulle se om och hur Lars Danielsson hade någon framtid på UD.

Skriftligt uttalande
Lars Danielsson själv vill inte vara med i en bandad radiointervju men säger i ett skriftligt uttalande till Ekot:

”Jag har inte ljugit för vare sig riksdag, Katastrofkommission eller JO om mina förehavanden under flodvågskatastrofen. JO har inte heller som utrikesministern påstår kritiserat mig för att jag ljugit utan för andra saker”.

Lars Danielsson säger alltså att utrikesministern misstolkat JO:s rapport. Han får också stöd i en debattartikel i Dagens Nyheter den andra september där statsvetaren Olof Pettersson starkt kritiserar den fällning JO gjorde av Danielsson.

Olof Petterson kallar kritiken ogrundad. Han skriver att JO inte bidrar med några fakta utan däremot insinuerar att Lars Danielsson ljög om vilken roll han spelade i flodvågskatastrofen.

Kritiserade Danielsson i februari
Men det här är inte första gången Carl Bildt menar att Lars Danielsson ljuger. Redan den 21 februari i år, långt innan valet och innan han blev utrikesminister, skrev Carl Bildt i Svenska Dagbladet:

”Jag kräver inte rättegång och fängelse för Danielsson.  Så fungerar inte vårt system. Men jag kräver tydliga konsekvenser. I grunden handlar det om framtiden. Accepterar vi lögnen idag har vi sanktionerat lögnen imorgon också. Då handlar det om ett systemskifte i lögnens rike.”

Frågan är vad den ståndpunkten spelar för roll idag när samme Carl Bildt ska bestämma över Lars Danielssons framtid.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".