Bakterierna dör vid 70 grader.

Ica återkallar salmonellasmittad färs

Ica har upptäckt salmonella i ett parti på över två ton nötfärs. Nötfärsen som gått ut till ett 50-tal Ica-butiker återkallas nu. Förpackningarna har en storlek på 1 600 gram med bäst före-datum den 17 november.

– Att det finns salmonella i kött är inte så ovanligt, men att vi inte hittar det innan partiet går ut är ovanligt, säger Niklas Warén, kvalitetschef på Ica.

Salmonellalarmet gäller ett parti på drygt två ton nötfärs från Irland. Förpackningarna har en storlek på 1 600 gram med bäst före-datum den 17 november.

Upptäcktes vid en egenkontroll
Det var vid en så kallad egenkontroll av utrustningen som salmonellan upptäcktes, men hur köttet har smittats är ännu oklart.

Partiet gick ut från fabriken i Västerås på söndagskvällen eller på måndagsmorgonen, men stoppades vid 10-tiden.

De som eventuellt har hunnit köpa av det uppmanas nu lämna tillbaka förpackningarna.

Bakterierna dör vid 70 grader
Salmonellan ska inte vara någon fara så länge man har en bra hygien och tillreder färsen ordentligt eftersom bakterierna dör vid 70 grader, och Niklas Warén tror därför att riskerna för att någon smittas är små. Efter upptäckten har också fabriken i Västerås fått saneras.

– Vi genomför rengöringskontroller och det finns en väldigt noggrann procedur för hur den går till så det finns ingen risk att det finns kvar någon salmonella i fabriken. Det är inget annat kött som berörs förutom det här, säger Niklas Warén.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".