Tidigare krigsfångar vittnade mot Arklöv

På måndagen fortsatte rättegången mot Jackie Arklöv om krigsförbrytelser i Bosnien i början av 1990-talet. Tidigare krigsfångar som Arklöv ska ha misshandlat i ett fångläger i Bosnien förhördes.

Mannen, som vittnade med hjälp av en tolk om den misshandel och tortyr ska ha utsatt honom för, är muslim och tidigare soldat i Bosnien Hercegovinas armé.

Han beskriver hur han tillsammans med andra fångar i krigslägret fördes in i en lastbil och kördes iväg till en militärkasern och tvingades in i ett tvättrum. Där förnedrades han och Jackie Arklöv misshandlade honom med en brandslang.

– Arklöv hade en slang som han slog med mot mitt huvud. Han slog mig flera gånger. En av soldaterna beordrade mig att lägga mig på rygg. Han beordrade mig att jag skulle lyfta upp armarna och sära på fingrarna. Jackie tog slangen och slog mig mellan fingrarna så huden sprack ända in till benet, sa han.

Har fortfarande men av misshandeln
Mannen, som fortfarande har svåra sömnproblem och koncentrationssvårigheter, har fortfarande ärr mellan fingrarna och i huvudet. Han är ett av elva brottsoffer som vittnar i den här unika rättegången.

Det är första gången som någon åtalas för brott mot folkrätten i Sverige. Skadeståndsanspråken är höga, uppemot 300 000 kronor för varje brottsoffer, något som Jackie Arklöv själv inte kan betala.

Bad om ursäkt
Jackie Arklöv erkänner merparten av de handlingar som han anklagas för och bad mannen som vittnade idag om ursäkt.

– Då jag hör vad jag har gjort, så skäms jag ärligt talat över det än. Det kan låta ynkligt men jag vill be om ursäkt för det. Det är ingenting som jag är stolt över idag. Jag skulle helst ha haft det ogjort, sa Jackie Arklöv.

– Din ursäkt ger mig tillfredsställelse, sa vittnet.

Katarina Helmerson  
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".