Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Journalisters arbete granskas i rättegång

I Köpenhamn inleddes på måndagen rättegången mot tre journalister vid Berlingske Tidende. Målet har stora likheter med den så kallade IB-affären i Sverige för 30 år sedan.

De tre journalisterna åtalas för att ha publicerat hemliga dokument från försvarets underrättelsetjänst om Danmarks medverkan i Irakkriget. Men detta är ju både deras rätt och plikt, sade deras försvarsadvokat inför rättegången på måndagen.

– Också obehagliga ting måste ut, så att allmänheten kan döma själv, förklarade försvarsadvokaten Tyve Trier varför Köpenhamnstidningen Berlingske Tidende i februari 2004 publicerade högklassificerade hemligstämplade dokument.

”Inga säkra upplysningar”
Av dem framgick bland annat att bara sex dagar innan folketinget året innan sade ja till regeringen Fogh Rasmussens önskan om dansk uppslutning bakom USA i Irakkriget, så menade underrättelsetjänsten att det inte förelåg ”några säkra upplysningar om operativa massförstörelsevapen” i Irak.

De avslöjandena ledde till anklagelser mot regeringen för att ha vilselett folketinget. Den stormen blåste över. Istället hamnade majoren i reserven och kemiingenjören Frank Grevil inför rätta.

Fick sex månaders fängelse
Grevils erkände att han, som anställd på underrättelsetjänsten, gett dokumenten till Berlingske Tidende. För det fick han sex månaders fängelse.

I måndagens rättegång är så turen kommen till tidningens två reportrar och deras ansvarige chefredaktör.

Precis som i den så kallade IB-rättegången i Sverige för mer än 30 år sedan handlar det om hur lagen ser på hur journalister får handskas med kvalificerat hemligstämplat material de fått av offentliganställda med tystnadsplikt.

Danmark har aldrig förr haft något fall av det här slaget förut. Därför har den sådan principiell vikt, något också åklagaren menar är huvudmotivet till att han väckt åtal.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".