Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konsthälare slipper fängelsestraff

Publicerat måndag 13 november 2006 kl 16.56
Rembrandts självporträtt.

Hovrätten anser att polisen begick allvarliga fel när den riggade försäljningen av den Rembrandttavla som stals vid konstkuppen på Nationalmuseum i Stockholm. Hovrätten underkänner polisens sätt att provocera fram försäljningen av tavlan och har beslutat att de tre männen som dömts för brottet ska slippa fängelsestraff.

Advokaten Gunnar Falk menar att den här domen kan påverka polisens möjligheter att använda brottsprovokation i framtiden.

– Jag är övertygad om att den kommer att få det, med tanke på att man har tagit sig allt större friheter inom det område som kallas okonventionella arbetsmetoder. Här har man från hovrättens sida markerat att man på ett väldigt flagrant sätt överskridit en gräns. Samt att ändamålet inte får helga medlen, säger han.

Skyldiga till häleri
Hovrätten skriver i domen att de tre männen visserligen gjort sig skyldiga till grovt häleri för att ha försökt sälja Rembrandts självporträtt som stals vid kuppen mot Nationalmuseum för sex år sedan, men att männen ska slippa sitta av straffet i fängelse. Det eftersom polisen tog till en oacceptabel metod när de gillrade fällan för att gripa männen.

Tavelaffären skedde på ett hotellrum i Köpenhamn i början av förra året. Fyra män greps, en av dem friades i tingsrätten och de andra tre dömdes till fängelse.

Affären arrangerades av svensk polis i samarbete med den danska polisen och amerikanska FBI och till hjälp hade de bland annat tagit pappan till en av de misstänkta männen.

Hovrätten menar att det kan ha varit polisens fälla som gjorde att männen kom över tavlan för att försöka sälja den och att de därför ska slippa sitta av sina fängelsestraff.

Polisen gick över gränsen
Försvarsadvokaten Gunnar Falk, som företräder en av männen, tycker att polisen gått över gränsen.

– Det som har slagit mig är att man varit så fullständigt likgiltig inför frågan om de här personerna skulle komma att begå brott för att leverera den  här tavlan till mottagaren, säger han.

Åklagaren Ronnie Jakobsson håller inte med hovrätten om att de tre männen troligtvis inte skulle ha försökt sälja tavlan om inte polisen gillrat sin fälla. Han har tagit kontakt med riksåklagaren i hopp om att försäljningen av Rembrants självporträtt ska tas upp av Högsta domstolen.

– Jag anser nog att det kan finnas skäl att föra upp det här i Högsta domstolen eftersom jag tror att det är tämligen unikt att man beslutar om påföljdseftergift när det handlar om ett så grovt brott som häleri, som de här tre personerna faktiskt har begått, säger åklagare Ronnie Jakobsson.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".