Offer för hedersvåld får ingen rättshjälp

En svensk medborgare med turkiskt ursprung, som blev skjuten under en vistelse i Turkiet i somras nekas rättshjälp i Sverige. Hennes familj har tvingats låna över 50 000 kronor från utrikesdepartementet för att täcka hennes sjukvårdskostnader.

Kvinnans advokat Elisabeth Fritz är upprörd över att reglerna för rättshjälp inte omfattar misshandel utomlands.

– Jag kan inte se att det här över huvud taget kan vara lagstiftarens mening att neka en svensk medborgare rättshjälp med tanke på det brott och den hotbild som existerar i det här enskilda ärendet. Att det inte skulle vara särskilda skäl finner jag mycket orimligt och sannolikt, säger hon.

Vägrade gifta sig
Det var vid ett besök i Turkiet i somras som den unga kvinnan blev skjuten sedan hon vägrat att gifta sig med den man som släkten sett ut åt henne.

Kvinnans skador var så allvarliga att hon idag är rullstolsbunden. Eftersom hennes reseförsäkring precis gått ut fick hon ingen hjälp från försäkringsbolaget med de höga sjukvårdskostnaderna.

Den unga kvinnan och hennes familj ansökte om ekonomiskt stöd från Rättshjälpsmyndigheten men där blev det avslag. Myndigheten hänvisar till att det inte finns någon praxis för att ge stöd till svenska medborgare som utsätts för våld utomlands.

”Lagen måste ändras”
Men kvinnans advokat Elisabeth Fritz säger att det finns utrymme för myndigheten att tolka lagen så att kvinnan kan beviljas rättshjälp.

Hon kommer nu att begära att beslutet omprövas, och om myndigheten fortfarande inte vill ge kvinnan rättshjälp tycker hon att lagen måste ändras.

– Blir det ingen ändring i den överklagande instansen är jag övertygad om att det enda som måste till är en lagändring och ett förtydligande i lagen och den ändringen kan bara vår justitieminister svara på, säger Elisabeth Fritz.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".