Pethrus Engström.

Allianspolitiker vill mildra effekter av a-kassehöjning

Borgerliga politiker i riksdagen har inte gett upp hoppet om att kunna mildra följderna av höjd a-kassa för dem som drabbas hårdast. Det blir dock först i vår.

– Som jag ser det måste vi hela tiden se till att målsättningen med försäkringen uppnås och det är inte att slå på dem som ligger. Målsättningen är att vi som har ett jobb ska vara med och betala mer till försäkringen, säger Désirée Pethrus Engström, kristdemokrat i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Att få in mer pengar genom att höja a-kasseavgifterna är från början moderaternas förslag som de andra partierna har anslutit sig till. Framför allt folkpartiet och kristdemokraterna har kompromissat på den här punkten.

Kompensation till de hårdast drabbade
Deras förhoppning är, som vi hörde Désirée Pethrus Engström säga, att man i vår i samband med att man ska utreda om man ska göra a-kassan obligatorisk, ska passa på att kompensera de grupper som drabbas hårdast av att a-kassan blir dyrare.

De här synpunkterna kommer dock inte att påverka de, vid det här laget välkända, förändringarna som ska träda i kraft vid årsskiftet, bekräftar flera riksdagsledamöter som Ekot talat med, det vill säga höjd a-kasseavgift, nedtrappning av ersättningsnivån och en yttre tidsgräns när man blir utförsäkrad.

Det är den borgerliga regeringens första lagförslag som hamnar på riksdagens bord och folkpartisten Eva Flyborg tror inte att någon i den borgerliga majoriteten röstar emot.

”Vi får inte tappa stabila majoriteter”
– Vi är helt överens om att Sverige har misskötts i många år och nu har vi chansen att göra det hela bättre. Då duger det inte att tappa stabila majoriteter vid omröstningarna. Vi gick till val på en gemensam och väldigt tydlig politik som var en stark gemensam uppfattning med kompromisser, men så är politiken.

– Jag tycker ändå att vi redan har klarat av kompromissandet innan valet och det var det tydliga och starka beskedet till väljarna, säger Eva Flyborg, som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott för folkpartiet.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".