Prostitution enda utvägen för nordkoreanska flyktingar

I takt med att isoleringen och den ekonomiska krisen nu fördjupas i Nordkorea försöker många nordkoreaner att fly landet, de flesta till grannlandet Kina. Tiotusentals nordkoreanska kvinnor lever nu illegalt i Kina under svåra förhållanden.

Nordkoreanska Yun är en av de lyckligt lottade. Tack vare en sydkoreansk hjälpgrupp har hon nu lyckats ta sig till Sydkoreas huvudstad Seoul. Men hon var nära att förfrysa fötterna när hon vandrade till fots från Kina till Mongoliet på sin väg hit.

Även om hon är glad över att nu vara i säkerhet i Sydkorea, är hennes tankar hos andra nordkoreanska kvinnor, som är kvar i Kina.

Flyktingströmmarna väntas öka
Ingen vet exakt hur många de är, det handlar om tiotusentals. Med stigande hunger i Nordkorea säger experter att flyktingströmmarna in i Kina väntas öka.

Yun berättar att många flyktingar säljs av mäklare för att leva med kinesiska män som inte kan hitta kinesiska fruar, för att de är för gamla, handikappade eller lever isolerat. Ibland rövas de sedan bort, för att säljas på nytt till andra män, berättar hon.

Prostitution enda utvägen för många
Ren prostitution är enda utvägen för en del nordkoreanska kvinnor som desparat vill undvika att bli hemskickade till hungersnödens Nordkorea. De som utnyttjar kvinnorna vet att kvinnorna inte vågar protestera. Bara ett telefonsamtal behövs för att tillkalla den kinesiska polisen och få dem hemskickade till Nordkorea.

Hakmin Kim på människorättsgruppen NKHR i Seoul säger att kvinnorna som flytt diktatur och svält i Nordkorea är rättslösa i Kina.

Internationell kritik
Kina får internationell kritik för att man skickar tillbaka flyktingar till Nordkorea där de riskerar stränga straff.

Yun säger att flyktingar som prostituerar sig åtminstone får visst skydd från sina hallickar. Själv är hon lycklig över att vara i Sydkorea, även om hon saknar sin familj i Pyongyang. En kyrka hjälper henne att klara sig, medan hon skaffar sig utbildning.

– Jag är snart färdig damfrisörska, säger hon stolt.

Nils Horner, Seoul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".