En soldat i Kinshasa tar igen sig på kyrkogården.

Oro i Kongo efter påstått valfusk

”Ett genomgripande valfusk håller på att placera fel president på posten i Kongo och det kommer vi aldrig att acceptera.” Det förklarar utmanaren Jean-Pierre Bembas talesman, efter att den sittande presidenten Joseph Kabila tillskrivs 60 procent av rösterna i valet.

Kruttunnan finns där, stubinen är apterad, och nu återstår att se om ett slutligt valresultat blir den tändande gnistan som kastar tillbaka jättelandet Kongo i ett inbördeskrig.

”Domstolarna är köpta”
Ett enormt valfusk, förklarar utmanaren Jean-Pierre Bembas talesman, Moise Kalala Buadi, och det accepterar vi aldrig. Överklaga i domstol, eller en ny revolution? frågar jag. Domstolarna är köpta, och ingenting är uteslutet, blir svaret.

Men lika militant är inte den tilltänkte premiärministern i Bembas läger, Oscar Kashala, en respekterad cancerforskare, som återvänt till Kongo som politiker.

– Vi har bevis för valfusk, visst, men jag anslöt mig inte till Bemba för att starta ett nytt dödande, säger han.

Första valet på 45 år
Ett mödosamt arbete har pågått, att räkna de 16 miljonerna avlagda rösterna, kringspridda i ett land lika stort som Västeuropa, men som saknar telefoner och vägar. Det är det första valet på 45 år, och då måste ju lite bli fel, anser president Joseph Kabilas talesman, Corneille Mulumba.

– Vi måste acceptera att mycket blev fel, men låt det vara fred i väntan på nästa val, säger han.

Alla rösterna har räknats, men bara 90 procent har offentliggjorts, som ger Kabila en betryggande ledning. Men valkommissionen vill ändå vänta med att utropa en segrare.

Polisen grep 337 gatubarn
Under tiden försöker polis och militär undanröja alla orosmoment, som att gripa 337 gatubarn i huvudstaden Kinshasa. De ansågs vara anstiftarna till upploppen i lördags, där fyra människor sköts till döds. Nu skall de få ”lantlig träning”, enligt inrikesministern.

– Herregud, barn, som deporteras och dumpas på landsbygden? utropar Oscar Kashala i Bembas läger.

Är det en framtida presidents sätt att handskas med problem? Men nu är gatugangstrarna borta, och bara brända gummirester från bildäck och stora stenar vittnar om lugnet bara är en tunn fernissa.

Vincent Dahlbäck, Kinshasa i Kongo
vincent.dahlback@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".