Den svenska kronan stärks alltmer

Den svenska kronan har stärkts i snabb takt den senaste månaden, både euron och den amerikanska dollarn har blivit betydligt billigare.

Det är flera faktorer som bidrar till kronförstärkningen enligt Robert Bergqvist, chefsanalytiker på SEB.

– Jag tror att det finns tre förklaringar. Dels har vi en generellt sett svagare dollar och det stärker kronan. Vi har spekulationer om att Riksbanken ska fortsätta höja räntan och det finns också spekulationer om att Kinas centralbank skulle öka sina innehav av svenska tillgångar och det stärker också kronan, säger han.

Varför skulle de göra det?

– Kina har gigantiska valutareserver, uppemot 1 000 miljarder dollar och de vill sprida sina risker. Det innefattar att man vill placera andra valutor än dollar och då kan kronan också komma i fråga.

Kronan har redan kommit i fråga, med ökad efterfrågan och ökat värde som följd. Kronan har stärkts med drygt två procentenheter under den senaste månaden och med drygt sju procentenheter på ett år. En starkare krona får olika effekter, enligt Robert Bergqvist.

”Exportindustrin tappar om kronan stärks”
– Det är både en positiv och en negativ effekt. För exportindustrin tappar man konkurrenskraft när kronan stärks. Nu ligger kronan på såpass svaga nivåer att det än så länge inte är några problem, säger han.

– Den positiva sidan är för hushållen som kommer att få lägre priser på importerade varor. Det sänker inflationstakten i Sverige och det gör att Riksbanken inte behöver höja räntan och då får vi leva med fortsatt låga räntor.

Trots den senaste tidens förstärkning, är det långt kvar till det värde kronan hade den 19 november 1992, då den fasta växelkursen övergavs klockan 14.28 på eftermiddagen. Då var kronan nästan 25 procent starkare än idag, men vi kan nu ha nått en vändpunkt, tror Robert Bergqvist.

”Mycket talar för en stärkt krona”
– Tittar man på den fundamentala makrobilden för Sverige, talar det för att kronan ska fortsätta att stärkas, men vi vet inte exakt när det här slår igenom.

– Det kan ta fem, tio eller femton år innan de här makrokrafterna får en effekt på kronan. Riktningen talar fortfarande för att vi ska röra oss mot en starkare krona, säger Robert Bergqvist, chefsanalytiker på SEB.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".