Sd kan få nämndemän i migrationsdomstol

Efter Sverigedemokraternas stora framgångar i Skåne, där de fått tio mandat i regionsfullmäktige, kommer partiet att få 20 nämndemän i länsrätten i Skåne där en av Sveriges tre migrationsdomstolar finns. Totalt är det 312 nämndemän i länsrätten.

Att Sverigedemokrater kommer att vara med och avgöra om personer från andra länder ska få stanna i Sverige eller inte, är ett problem, anser nämndemännens riksförbund där socialdemokraten Bernt Ola Lundström är ordförande.

”Man har ett invandrarfientligt program”
– Risken är större att man med hänvisning till sitt program tar domar som är till nackdel för personer som har en annan etnisk bakgrund, därför att man har ett invandrarfientligt program, säger Bernt Ola Lundström som själv tillhör socialdemokraterna.

Det är speciellt känsligt med Sverigedemokrater som nämndemän just i migrationsdomstolen, säger Christian Diesen som är professor i processrätt vid Stockholms universitet.

– När det gäller asylrätten och andra prövningar enligt utlänningslagen är det ändå en del politiska överväganden hur många man ska ta emot och på vilka grunder. Det är mera politiska avgöranden än att avgöra om någon är skyldig till ett brott eller inte, säger han.

”Större spelrum för politiska värderingar”
– Därför finns det större spelrum för politiska värderingar och politiska uppfattningar och därför kan det vara särskilt olyckligt att det kommer dit ett parti som har en syn på flyktingpolitiken som står i kontrast mot den officiella, säger Christian Diesen.

Men Sverigedemokraterna själva tycker att kritiken är obefogad då inga nämndemän, oavsett vilket parti man tillhör, ska agera partipolitiskt i sina bedömningar, utan följa rådande lagar.

”Domstolen inget forum för politisk agitation”
– Varför skulle inte vi vara lika lämpade som några andra att sitta i just den domstolen? Domstolen är inget forum för politisk agitation. Vänsterpartister sitter och dömer företagare, moderater sitter och dömer arbetslösa, säger Sverigedemokraternas vice ordförande Jonas Åkerlund.

– Jag har väldigt svårt att tro varför man på förhand skulle han anledning att säga att våra företrädare inte skulle göra den uppgift som de är valda för, säger han.

Malin Olofsson, P1-morgon
malin.olofsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".