Klicka för större bild.

Ryska planer för gasledning oroar

På tisdagen lämnade företaget bakom den stora gasledningen genom Östersjön mellan Ryssland och Tyskland en första information till Sverige och andra berörda länder. Försvarsminister Mikael Odenberg är oroad över planerna.

På en serviceplattform nordost om Gotland ska upp till tio personer kunna bo. Projektet innebär att Ryssland flyttar fram sina positioner i Östersjön.

– Jag är lätt bekymrad, vilket jag också berättade för den ryske  utrikesministern Ivanov när han var här på min inbjudan för någon tid sedan, säger försvarsminister Mikael Odenberg.

Varför?

– Därför att gasledningen har såväl energipolitiska, miljöpolitiska som säkerhetspolitiska implikationer, säger han.

Dagens information från företaget Nord Stream till Naturvårdsverket är ett första steg och ska på sikt leda till en miljökonsekvensbeskrivning och sedan en formell ansökan hos regeringen att få bygga ledningen genom svensk ekonomisk zon.

50 mil genom svenskt vatten
Ledningen som ska tas i drift 2010 är ungefär 120 mil lång varav knappt 50 mil går genom svensk ekonomisk zon. Nio mil nordost om Gotland vill företaget uppföra en 35 meter hög serviceplattform där upp till tio personer ska kunna bo. I ett andra alternativ placeras plattformen närmare Gotland.

Såväl svenska politiker som försvarsexperter är oroade över att Ryssland därmed kan få en fast position nära Sverige, som kan användas för spaning. Ryska marinen ska också skydda ledningen.

– En sådan här gasledning kan användas som en plattform för underrättelseverksamhet, säger försvarsminister Mikael Odenberg.

Vad skulle det betyda?

– Det innebär naturligtvis bekymmer. Det har säkerhetspolitiska och försvarspolitiska implikationer för oss.

Miljöproblem kan uppstå
I ansökan pekar företaget på möjliga miljöproblem. Muddring vid kusterna och vid plattformen kan förändra de biologiska förhållandena, liksom tippning av sten på djupare områden.

Bifogade kartor visar att ledningen kommer att dras över flera områden med minor och beröra områden där det kan finnas kemiska stridsmedel.

Svårt att stoppa
Men det är tveksamt om Sverige kan stoppa projektet. Ledningen går troligen inte att göra något åt, men möjligen serviceplattformen.

Mikael Odenberg bekräftar att det kan bli svårt för Sverige att säga nej.

– Det är tveksamt, men det är inte riktigt mitt bord. Jag vill nog hänvisa till miljöministern i den frågan, säger Mikael Odenberg.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".