Försiktiga reaktioner på ny Irakpolitik

Iran och Syrien har reagerat med försiktighet på de nya tankegångarna i Washington och London om att engagera Iraks grannländer för att få ett slut på våldet i Irak.

I Mellanöstern studerar man också med intresse motsättningarna mellan USA och Storbritannien när det gäller vad som bör göras först: Irak eller Israel och Palestina och hur pass stor makt James Baker och hans Irakkommission kan få över amerikansk utrikespolitik.

– En policy för hela regionen bör börja med Israel och Palestina. Det är kärnan, sade Tony Blair i sitt utrikespolitiska linjetal i måndags kväll.

Går emot Washington
Ett uttalande som verkar gå emot den politik som förts i Washington de senaste fem åren, där man hoppats att en demokratisering av Irak skulle få dominoeffekt och på sikt bidra till att lösa även Israel-Palestinakonflikten.

De flesta arabländer har hela tiden opponerat sig mot dessa neokonservativa förhoppningar, därför ser man nu fram emot att James Bakers Irakkommission ska föra en mer realistisk politik.

Baker får till exempel goda vitsord i Syriens huvudstad Damaskus, bland annat från informationsministern Mohsen Bilal.

– Baker är en vis man som har gjort stora ansträngningar för fred i vår region, säger Bilal.

Nöjd med attityden mot Israel
Det han sannolikt är mest nöjd med är Bakers tuffa attityd gentemot Israel. Syrien som är i behov av att komma ut ur det diplomatiska isskåpet, välkomnar nu en möjlig dialog med Washington om Irak.

Reaktionerna i Iran har varit svalare, men båda länder väntas vara beredda att samarbeta om de kan tjäna på det. På Irans önskelista står kärnenergiprogrammet, på Syriens finns dels Golanhöjderna och dels inflytande över Libanon.

Syrien anses kunna bidra till stabilitet i Irak bland annat genom att täppa till sin porösa gräns över vilken jihadister och självmordsbombare från till exempel Saudiarabien kan ta sig in i Irak.

”Syrien kan rädda Bushs ära”
Paradoxalt nog kan det bli Syrien som räddar George Bushs ära, skrev den israeliske kommentatorn Akiva Eldar nyligen. Men för både Syrien och Iran blir ett eventuellt samarbete med USA en svår balansakt.

De båda länderna vill knappast bidra till en amerikansk seger i Irak, samtidigt är båda måna om att Irak stabiliseras att blodbadet stoppas och att kaos och våld inte sprider sig över gränserna till Iran och Syrien.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".