Ringhals kommer att vara avstängd i flera dygn efter branden i en transformator natten till tisdagen.

Reaktor stängs av flera dygn efter brand

Det kommer att ta minst 14 dygn innan kärnkraftverket Ringhals 3 kommer att kunna tas i drift igen efter måndagsnattens brand i en transformator. Ringhals 3 är helt avstängd samtidigt som man försöker ta reda på hur branden startade.

Att det brunnit på Ringhals märks tydligt, även utanför grindarna där den svarta soten på en av husväggarna är ett klart bevis på branden i måndags natt.

Intill husväggen står den betongbunker med skelettet kvar efter den utbrunna transformatorn. Brandmännens skum flyger i luften, flera timmar efter att branden släckts.

Slet loss bit av betongvägg
Kraften i explosionen när, delar av transformatorn exploderade under branden, har slitit loss en bit av betongväggen i närheten som fortfarande är het flera timmar efteråt. Stenarna på marken är också varma.

Hur branden kunde starta är oklart. Ledningen för kärnkraftverket vet inte heller riktigt omfattningen på skadorna på Ringhals 3, som togs i drift 1981, men säger att det kommer att ta minst 14 dygn innan el produceras för elnätet igen.

10 miljoner förloras varje dygn
Varje dygn som Ringhals 3 är avstängd förloras tio miljoner kronor.

Anders Järregård inspektör vid statens kärnkraftsinspektion följer arbetet på plats två mil norr Varberg.

– Min bedömning är att störningen har fungerat som avsett, den har blivit omhändertagen som avsvett. Den säkerhetsmässiga betydelsen för reaktorn har inte varit stor, däremot bedömer vi att det finns en påverkan på djupförsvaret som vi kallar det. Det är ingen säkerhetskomponent som har drabbats, men när det händer något sånt här har det utmanat säkerhetssystemen, säger Anders Järregård.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".