Rudy Giuliani.

Första stegen mot presidentval i USA

I måndags tog New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani första steget att bli det republikanska partiets kandidat i presidentvalet 2008. Inom de närmaste veckorna väntas han följas av flera andra.

New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani är mest känd för att ha organiserat om New York-polisen så att brottligheten minskade kraftigt och för sina ledaregenskaper efter terroristattackerna den 11 september 2001.

Giuliani liberal i sociala frågor
Nu har han lämnat in de dokument som krävs för att organisera en presidentvalskommitté. Giuliani toppar republikanernas tio-i-topplista men anses av konservativa ledarskribenter alldeles för liberal i sociala frågor som aborter och homoäktenskap.

Senator John McCain väntas inom kort lämna in sina papper men det finns frågetecken kring hans hälsa sedan han operats flera gånger för hudcancer.

Övriga kandidater som inom kort väntas ta första steget in i republikanernas presidentvalskampanj är förre guvernören Mitt Romney och den förre talmannen Newt Gingricht.

Hillary Clinton är populärast
På den demokratiska sidan toppas popularitetslistan av senatorerna Hillary Clinton och Barack Obama. Partimedlemmarnas favoritpar är Clinton som president och Obama som vicepresident.

Men USA är för sexistiskt för en kvinnlig president och för rasistiskt för en svart vicepresident menar en del valstrateger som förordar mer konventionella kandidater som senator Joseph Biden och guvernör Bill Richardson.

Kerry och Edwards vill försöka igen
Senator John Kerry och John Edwards vill gärna försöka igen men många försöker övertala dem att låta bli. Dark Horse är förre vicepresidenten numera miljöaktivisten Al Gore.

För att driva en framgångsrik presidentvalskampanj behöver man samla in 100 miljoner dollar. Den som har i särklass mest pengar av alla kandidater är senator Hillary Clinton.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".