Presidentvisit trots försämrade relationer

Under en kort mellanlandning i Moskva på onsdagen träffas USA:s och Rysslands presidenter. De tidigare nära relationerna mellan länderna har försämrats allt mer när det gäller synen på Irak, Iran och demokratin.

Mötet mellan presidenterna med fruar under mellanlandningen i Moskva beskrivs som en kort social visit. Det kan dock ha större betydelse än så, eftersom både USA:s George Bush och Rysslands Vladimir Putin ändå träffas om några dagar igen vid APEC-mötet i Hanoi, Vietnam. Så varför behövs snabbmötet idag?

Ryssland irriterade över demokratikraven
En gång stod presidenterna på mycket god fot med varandra, men relationen har försämrats. Ryssland irriteras över USA:s demokratikrav och dess inblandning i det nära utlandet, som Ryssland kallar Georgien och Ukraina.

De amerikanska sanktionerna mot rysk vapenexport, som straff för att Ryssland sålt till länder på den amerikanska förbudslistan, som Syrien, är en annan stötesten.

Den anti-amerikanska retoriken har vuxit i ryska medier: ”Vi behöver inte USA längre, de ska inte längre få våra råvaror olja och gas billigt, utan det ska kosta mer.”

USA utmanövrerade i Centralasien
De forna stora orden om gemensam kamp mot terror har nästan upphört. Ryssland har manövrerat bort USA från Centralasien. Senast när Uzbekistan sa upp kontraktet för en amerikansk flygbas och nu när Kirgizistan extremhöjt hyran för den amerikanska basen, men inte för den ryska, utan istället givit ryssarna mer utrymme.

Kanske har president Vladimir Putin nu lyckats hitta en kompromiss när det gäller Iran, efter det att Irans chefsförhandlare Ali Larijani nyligen besökte Moskva. Detta ska erbjudas i utbyte mot amerikanska garantier för att Ryssland blir medlemmar i världshandelsorganisationen WTO.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".