Danielsson utanför UD.

Lars Danielsson får behålla tjänst på UD

Statsminister Fredrik Reinfeldt räknar inte med att regeringen kommer att tvinga Lars Danielsson att sluta på utrikesdepartementet. I helgen sa utrikesminister Carl Bildt att regeringen nu prövar om Danielsson kan ha kvar sin anställning.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger dock att den här prövningen gäller vad Danielsson ska ha för arbetsuppgifter.

– Jag vill bara klarlägga hur en person som jobbade intimt förknippad med den förra regeringen och som har en anställning i utrikesdepartementet, vilken roll han ska ha framöver, säger Fredrik Reinfeldt.

Anser du själv att det finns anledning att ifrågasätta om han kan behålla sitt jobb?

– Nej, det har jag inte uttryckt. Jag tycker att det handlar om att se hur man ska lösa det uppkomna läget och vilka arbetsuppgifter som kan komma i fråga.

Lars Danielsson avgick som statssekreterare i augusti efter att ha fått hård kritik av Justitieombudsmannen. Enligt JO försvårade Danielsson katastrofkommissionens utredning av hur regeringen handlat i samband med flodvågskatastrofen i Asien.

Prövar om Danielssson får behålla tjänsten
Men Danielsson har kvar sin gamla tjänst på utrikes-departementet och har sökt en lång rad ambassadörsjobb. I helgen gjorde utrikesminister Carl Bildt klart i Ekots Lördagsintervju att han inte vill ge Danielsson något av dessa. Bildt sa också att regeringen prövar om Danielsson över huvud taget ska få behålla sin tjänst på UD.

– Jag avser att få bättre juridisk vägledning i den frågan än vad jag har haft tid att få. Det står på min åtgärdslista, om och hur han kan vara fortsatt anställd, sade utrikesministern i Lördagsintervjun.

Fredrik Reinfeldt går inte lika långt som sin utrikesminister och han räknar inte med att Danielsson ska tvingas sluta på UD. I övrigt ställer han sig bakom Bildts kritik. Han är helt införstådd med att Danielsson inte bör få bli ambassadör.

”Inga meriter för ambassadörsjobb”
– Det Carl sa var att han inte tyckte att det var någon meriterande grund för att bli ambassadör, givet den unikt hårda kritik som Justitieombudsmannen hade fällt i det här fallet. Just den synpunkten hade jag och Carl diskuterat i förväg, säger Reinfeldt. 

Vad Danielsson ska få för arbetsuppgifter i framtiden kan inte Fredrik Reinfeldt säga.

– Det är viktigt att man är noggrann i sådana här hänseenden. Jag tror att svenska folket tycker att det är viktigt om man upplever att det finns en hård kritik och att någon inte har skött jobbet som det är tänkt, så är man van vid att det leder till konsekvenser. Det bör också gälla dem som har väldigt mycket makt och inflytande, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".