Hopp om högre priser.

Stark framtidstro i skogsbranschen

Virkespriserna är nu tillbaka på samma nivå som innan stormen Gudrun och förhoppningarna är stora om att efterfrågan och därmed priserna kommer att öka ytterligare.

Oron och osäkerheten efter stormen Gudrun för snart två år sedan har förbytts i en optimism och stark framtidstro i skogsbranschen, även om viljan att teckna stormförsäkringar inte har ökat.

– Priserna sjönk ganska rejält i samband med stormen Gudrun. Det har gjort att det har blivit en större efterfrågan efter stormen med akut virkesbrist på många håll i landet. Efterfrågan på färskt virke är för närvarande väldigt hög, speciellt i södra Sverige, säger Johan Jansson på LRF konsult.

Priserna är tillbaka på 2005 års nivå
En stark konjunktur i utlandet och högkonjunktur i Sverige har gjort att efterfrågan har ökat och virkespriserna är nu tillbaka på samma nivå som innan den stora januaristormen Gudrun 2005.

Ökningen är från en låg nivå, men förhoppningarna i branschen är stora på att priserna ska öka ytterligare.

I årets upplaga av Skogsbarometern, en undersökning bland 645 skogsägare som LRF konsult och Swedbank står bakom, svarar bara tre av tio att den ekonomiska ersättningen efter Gudrun var sämre än väntat.

Sex av tio nöjda med ersättningen
Sex av tio skogsägare svarar att de har fått den ekonomiska ersättning efter stormen som de förväntat sig eller mer. Frågan är om konskvenserna inte blev så stora som man befarade?

– Det har varit väldigt svåra konsekvenser av stormen Gudrun, men i och med att regeringen gick in med sin femtiolapp tror jag att det har mildrat de ekonomiska omständigheterna för skogsägarna, säger Johan Jansson.

Drabbade skogsägare fick hjälp genom olika åtgärder men trots stormar och skogsbränder så har inte skogsägarnas vilja att teckna försäkringar ökat.

En av tio saknar helt försäkring
Bara 47 procent av skogsägarna har idag en komplett försäkring som omfattar både brand- och stormskydd. Det är en ökning med bara tre procent från tidigare år. Hela elva procent saknar överhuvudtaget försäkring av sin skog.

Johan Jansson anser att försäkringsrådgivningen borde förbättras.

– Även om premierna har stigit något efter stormen Gudrun, är det fortfarande relativt billigt att ha en komplett stormförsäkring. Det är egentligen alla inblandade parter som har en skyldighet här, säger han.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".