Förtidspensioner ska kunna omprövas

Förtidspensioner ska kunna omprövas av Försäkringskassan för att få fler förtidspensionärer att börja arbeta igen. I dag går bara en procent av förtidspensionärerna tillbaka till arbetslivet och det är alldeles för få anser socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

– Jag vill att Försäkringskassan ska få möjlighet att gå igenom och träffa de här personerna med förtidspension och se vad vi kan hjälp dem med att för att få tillbaka dem till arbetslivet, säger Cristina Husmark Pehrsson.  

Men de som inte känner att de vill och kan, vad händer med dem?  

– Det är för dem som inte kan vi ska se till att det finns en sjukförsäkring som håller och som inte belastas av de som inte behöver den.

I dag är 553 000 svenskar förtidspensionerade. Ungefär en procent återgår till ett jobb. Men det här vill regeringen ändra på och kommer inom några månader att tillsätta en utredning för få fler förtidspensionärer i arbete.

Likande arbete pågår
Men redan nu pågår arbete i Västmanland och Västra Götaland för att få fler förtidspensioner men också långtidssjukskrivna att börja jobba.

Av till exempel 8 000 personer som utreds just nu har redan 500 personer antingen kunnat gå tillbaka till sin gamla arbetsgivare, eller så söker de jobb med hjälp av arbetsförmedlingen.

Tveksam till förslag
Riksdagsledamoten Tomas Eneroth är socialdemokraternas talesman i socialförsäkringsfrågor och han är tveksam till den borgerliga regeringens förslag.

– Det är rätt att man prövar och ger människor rätt att återkomma i arbete. Men om man inte följer upp med arbetsmarkandspolitiska insatser riskerar detta att bli något som är till förtidspensionärernas nackdel. Jag tror att möjligheten för en människa att återkomma i arbete kommer att vara avgörande om man har arbetsmarkandspolitiska insatser, och tyvärr verkar det som om regeringen på det området inte är på väg att satsa.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".