Maggi Mikaelsson.

Landshövding tar tjänstledigt

Uppdaterad 16:45
Landshövdingen i Jämtland, Maggi Mikaelsson, tar time out efter att tingsrätten på tisdagen dömde henne för mutbrott, det har Maggi Mikaelsson och kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell kommit överens om.

På tisdagen dömde Östersunds tingsrätt landshövding Maggi Mikaelsson till dagsböter.

– Jag tar inte lätt på en dom i tingsrätten men jag tycker ändå att den här älgjakten har fått oproportionerliga dimensioner. Jag vet att det är många som ägnar sig åt både middagar och älgjakter och annat utan att det leder till polisanmälning, säger Maggi Mikaelsson.

Enligt tingsrättens dom har hon låtit sig mutas av skogsföretaget SCA när hon blev bjuden på jakt i två dagar med trerättersmiddagar i jaktstugan, anser tingsrätten.

Dubbla roller
Maggi Mikaelsson är både landshövding i Jämtland och regeringens utredare i skogsfrågor, två funktioner i vilka hon kan påverka frågor som är av stor betydelse för en skogsföretag som SCA.  

Hon har därför gjort sig skyldig till emottagande av muta och företaget har gjort sig skyldig till bestickning.

Tar time out
Nu ska Maggi Mikaelsson överklaga tingsrättens dom. Tills det kommit en laga kraft-vunnen dom tar Mikaelsson tjänstledigt.

– Det som hänt är att Maggi Mikaelsson och jag har diskuterat den uppkomna situationen. Vi är överens om att det bästa är att hon träder tillbaks som landshövding och tar tjänstledigt tills vi har en laga kraft-vunnen dom, säger ansvariga statsrådet, kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

Under time outen ska Maggi Mikaelsson få andra arbetsuppgifter på regeringskansliet och länsstyrelsen i Jämtland får så länge en tillförordnad landshövding.

Svårt att vara kvar om domen fastställs
Men landshövdingen är statens representant i länet och därmed en betydelsefull person som måste ha allmänhetens förtroende. Enligt regeringen är det inte bra med fällande dom.

– Det här har inte hänt tidigare, en myndighetschef som hamnar i en sådan här situation har rätt till en rättssäker prövning av sin sak. Därför kan jag inte ge ett definitivts var men med en fällande dom i högre instans tror jag det blir svårt att vara kvar, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".