Oklart varför granskare fick färre band

Regeringskansliets förvaltningschef Jan Landahl har beslutat att inleda en granskning kring säkerhetskopiorna på regeringens e-posttrafik i samband med tsunamikatastrofen. Ursprungligen nämndes 150 band, men tsunamiutredaren Johan Hirschfeldt har bara fått 119 stycken.

– För mig så presenterades av förvaltningschef och rättschef i statsrådsberedningen att man hade funnit ett 150-tal band. Varför den siffran skiljer sig från det antal band som Johan Hirschfeldt nu fått sig tillhanda har jag ingen bra förklaring till, statsminister Fredrik Reinfeldt.

Man ser att det saknas band? Du fick beskrivet för dig att det var 150 band och nu är det 119, som Hirschfeldt har fått?

– Jag har bara återgivit den uppgift jag har fått. Då handlade det om drygt 150 band och Johan Hirschfeldt säger att han fått 119 band. Jag kan inte förklara den skillnaden, säger statsministern.

Katastrofkommissionens ordförande hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt kommer att granska innehållet på säkerhetskopiorna av e-posttrafiken i regeringskansliet.

Senast i slutet av mars nästa år ska granskningen vara klar.

Hirschfeldt har fått 119 band. Frågan är om det fattas ett 30-tal band.

Det har nu ansvariga chefer beslutat granska, säger informationschef Hanna Brogren vid regeringens förvaltningsavdelning.

Hon säger också att det är ytterst osannolikt att band skulle ha försvunnit.

Banden försvarats i ett säkerhetsskåp och att låset på detta byttes ut för att öka säkerheten i samband med att banden återfanns.

– Jag försöker bara återge vad andra har berättat för mig. Jag hoppas att vi på bästa möjliga sätt ska se till att Johan Hirschfeldt får möjlighet att gå igenom banden och återkomma till oss om något är av intresse. Det vet vi inte, säger Fredrik Reinfeldt.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".