Israel reagerar på attack från Gaza

Efter den palestinska raketattacken på onsdagsmorgonen mot Israel när en israelisk kvinna dödades och en man skadades allvarligt varnar Israel för att man kommer att utvidga den fyra månader långa offensiven i Gaza.

Den 57-åriga kvinnan som dödades på onsdagen blev det första israeliska offret för palestinska Qassamraketer på över ett år.

Militanta grupper i Gaza avfyrar regelbundet raketer, som ibland orsakar materiella skador, men oftast landar på öppna fält. Det senaste dödsfallet inträffade i juli 2005. 

Sju raketer avfyrades
På onsdagsmorgonen avfyrades sju raketer, tre landade i staden Sderot, en nära försvarsminister Amir Peretz hem. Det är en av hans säkerhetsvakter som ligger allvarligt skadad på sjukhus.

Amir Peretz varnade att de som låg bakom attacken kommer att få betala ett högt pris.

– Vi kommer att agera mot alla som är inblandade i raketbeskjutningarna, från beslutsfattare ner till siste terrorist, sa Peretz.

Och säkerhetsminister Avi Dichter, som sa att Israels offensiv nu kommer att utvidgas, ansåg att regeringen borde ge militären order om att fullkomligt stoppa raketerna.

Avslutade operation i Gaza
Israel hade just avslutat en omfattande operation i Gaza, specifikt riktad mot rakettillverkare och avfyrningsramper.

Det var under denna operation som tragiken i Beit Hanoun inträffade då Israel för en vecka sedan av misstag besköt ett bostadsområde och dödade 19 civila, varav flera i barn.

Både Hamas militära gren och Islamiska Jihad har tagit på sig skulden för onsdagens raketattack som de kallar en hämnd för massakern i Beit Hanoun.

Enligt Israel har över 300 raketer avfyrats sedan början av detta år. Och sedan år 2000 har sammanlagt nio israeler dödats av Qassamraketer från Gaza, sex av dem i Sderot, den stad som drabbats svårast.

Problem med skyddet av skolor
Så sent som i tisdags förklarade den israeliska staten att Israel inte förmår skydda skolbarnen i Sderot eftersom man inte kan förstärka alla skolor och klassrum på ett sätt som skulle garantera att eleverna inte skadas av raketer. 

I samband med förra veckans operation kring Beit Hanoun avslöjade den israeliska militären att militanta palestinier utvecklat sin raketteknik och bland annat gjort det möjligt att lagra Qassamraketer betydligt längre än tidigare.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".