USA vill samarbeta med Sverige om bioenergi

USA kommer nu med en invit till Sverige om bioenergisamarbete. Sverige ligger långt framme i fråga om alternativ energi och med tanke på klimatfrågan blir allt större och allvarligare är det dags att börja agera, säger USA:s Sverigeambassadör Michael Wood.

USA:s ambassadör Michael Wood, som för övrigt är nära vän med presidenten Bush i USA, vänder sig nu direkt till svenska företagare, forskningsinstitutioner och svenska myndigheter för att försöka få igång ett amerikansk-svenskt samarbete i fråga om alternativa bränslen.

– Ni ligger före USA på en rad punkter. Därför vill USA nu locka till sig svenska forskare och företag i ett samarbetsprojekt, säger ambassadören. 

Erbjuder pengar till forskare
Forskare och studenter erbjuds studie- och forskningsmöjligheter vid amerikanska universitet och svenska företag som sysslar med alternativa bränslen och som har svårt att klara av finansieringen erbjuds helt enkelt investeringsmedel.

– Smarta människor i USA letar nu efter goda energiinvesteringsobjekt och det finns miljarder med dollar som väntar. Jag skulle bli mer än glad om jag kunde koppla ihop de amerikanska investerarna med svenska entreprenörer säger ambassadören och tillägger att han personligen pratat med vännen, presidenten Bush, som i sin tur uppmanat honom att initiera ett svenskt-amerikanskt samarbete.  

Rimmar väl med regeringens vilja
Ett initiativ som välkomnas av Ola Alterå, statssekreterare vid näringsdepartementet. 

– Det är väldigt välkommet och rimmar väldigt väl med den svenska regeringens prioriteringar att få näringspolitik och miljöpolitik att gå hand i hand med fokus på att skapa hållbara energisystem. Det finns möjligen en risk att andra kommersialiserar vårt kunnande. Det är upp till svenskt näringsliv och politik att vi tar till vara på våra konkurrensfördelar, säger han.

– Intresset visar att vi knappt själva förstått med vilket intresse omvärlden ser på det vi gör i Sverige, säger Ola Alterå.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".