Kammarkollegiets tolkprov får kritik

Den som vill bli auktoriserad tolk måste klara ett prov hos Kammarkollegiet. Men flera tolkar har fått prover underkända, trots att svaren är korrekta och det framgår inte att man kan få en ny prövning.

Detta hände tolken Veronika Holmer, som fick rätt efter att ha ifrågasatt Kammarkollegiets bedömning.

– Om man blir felbedömd och kanske inte förstår att man kan komma med kritik kan man tappa modet och inte går upp igen. Då är det någon som har blivit utbildad och är väldigt duktig och inte fortsätter, säger hon.

Kammarkollegiet är en gammal myndighet som ska vara en garant för att samhällets och enskildas juridiska och ekonomiska krav uppfylls på många olika områden.

Ordnar tolkprover
För tolkarnas del ordnar Kammarkollegiet prover. En tolk som vill bli auktoriserad ska göra ett skriftligt prov och ett muntligt där man ska klara av att tolka korrekt i en låtsad situation.

Auktorisationen är ett yrkesbevis, och själva kvittot på att tolken uppfyller samhällets krav.

Veronika Holmer, som är auktoriserad tolk på två språk och har specialkompetens för juridik och sjukvård, nöjde sig alltså inte när Kammarkollegiet underkände provet, utan ifrågasatte bedömningen och blev då godkänd.

Men möjligheten att få en ny prövning framgår inte i det besked som kom från Kammarkollegiet.

– Nej, om det står att det här beslutet inte går att överklaga är det inte självklart att man kan ställa sig undrande eller komma med frågor, säger hon.

Många har drabbats
Enligt Sveriges Tolkförbund har fler tolkar råkat ut för att ha blivit godtyckligt bedömda.

Ett svar som fått rätt en gång kan ha underkänts vid nästa tillfälle, eller ha bedömts olika för olika personer.

Tolkförbundet vill ha en ny form av omprövning, där prover bedöms av en annan person än den som först rättade.

Hos Kammarkollegiet är Kerstin Björkholm enhetschef med ansvar för att auktorisera tolkar. Hon säger att möjligheten till rättelse är tillräcklig, trots skrivningarna i Kammarkollegiets svar.

– Det framgår av förvaltningslagen rent generellt, så är det alltid när myndigheter fattar beslut att man har rätt att begära omprövning, säger Kerstin Björkholm.

Ska inte det framgå av det dokument man får vart man kan vända sig?

– Det har jag aldrig tänkt på att vi skulle skriva ut det i beslutet. Men det får vi väl överväga.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".