Billigare för bolag att använda flygplatser

Flyget har återhämtat sig sedan fallet efter terroristattackerna 11 september, 2001. Det går så bra för Luftfartsverket att man nu gör det billigare för flygbolag att använda flygplatserna. Samtidigt gör verket en stor satsning på miljön.

– Jag tycker att det är viktigt för företag som Luftfartsverket, som befinner sig i en bransch där miljöproblemen är ganska betydande, att man gör det man kan för att själv vidta åtgärder och inte vänta på lagstiftningen, säger Luftfartverkets generaldirektör Lars Rekke.

Det som spökar är debatten om en flygskatt. Flyget står för två till tre procent av världens totala koldioxidutsläpp och i Europa diskuteras om inte flyget ska betala för det.

Luftfartsverket vill ge sitt lilla bidrag till miljön. De egna koldioxidutsläppen har mer än halverats under två år och man har börjat frakta flygbränsle med tåg. Verket bidrar också med sex miljoner kronor till miljöprojekt i Kina, Sydafrika och Costa Rica.

Med tanke på du stora utsläppen från flyget, är inte detta en droppe i havet?

– Skulle alla säga att de står för en liten droppe i havet, då skulle ju inget hända, säger Lars Rekke.

Kan man sänka avgifterna för flygbolagen så att det blir fler flygningar och samtidigt säga att man jobbar för miljön?

– Ja det tycker jag att man kan göra. Det är jätteviktigt att också stimulera den tillväxt som sker i ekonomin och där flyget är en viktig del.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".