Redaktionsrummet på al-Jaziras engelskspråkiga avdelning i Doha, Qatar.

Premiär för engelskspråkig al-Jazira-kanal

Tio år efter att den arabiskspråkiga tv-kanalen al-Jazira började sända nyheter på arabiska dygnet runt, så var det på onsdagen dags för en ny internationell nyhetskanal, al-Jazira på engelska.

På slaget klockan 13 på onsdagen började al-Jazira på engelska att sända från sitt huvudkontor i Doha, i Qatar.

800 medarbetare från 55 nationer och med redaktioner i över 20 länder ska al-Jazira sända nyheter till 80 miljoner tittare i framför allt Europa, Asien och Afrika.

I USA blir tittande begränsat, åtminstone till en början, eftersom al-Jazira haft svårt att få någon av de stora distributörerna i USA att sända kanalen.

USA har anklagat al-Jazira för att piska upp anti-amerikanska stämningar och för att stå i terrorismen tjänst.  

Det var den dåvarande amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld som sade att det som al-Jazira gör är ondsint, osakligt och oförlåtligt, ett klipp som visades under premiären på onsdagen, då al-Jazira också slog fast sina redaktionella ledstjärnor.

– Vår vision har sina rötter i demokratin och att alla har rätt att få veta, sades det under premiären.

al-Jazira arabspråkiga kanal har på många sätt varit banbrytande. Snabbt blev den arabvärldens CNN, nyheter sändes utan statlig censur och al-Jazira blev mycket populär.

Men alla regeringar uppskattade inte kanalens ocensurerade nyheter och kanalen släcktes ned i flera länder. Bland andra stängde Iraks regering al-Jazira redaktion i Bagdad och utvisade dess korrespondenter.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlber@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".