Carin Jämtin.

S i Skåne lyssnar på Jämtin

Carin Jämtin är ett av namnen som nämns i spekulationerna om vem som ska bli ny partiledare för socialdemokraterna. På fredag ska hon som borgarråd i Stockholm tala inför de tyngsta socialdemokraterna i Skåne, där det finns visst stöd för henne.

Förra biståndsministern Carin Jämtin har stöd från Stockholms arbetarekommun och flera socialdemokrater i övriga landet som Ekot talat med tror att ledande socialdemokrater i Skåne nu börjar driva Jämtin som ny partiledare.

På fredag träffas Skånes socialdemokratiska riksdagsledamöter och ledande kommun- och regionpolitiker. Vid sådana tillfällen brukar exempelvis partisekreteraren tala.

Hörs som kandidat
Att borgarrådet i Stockholm gör det är väldigt ovanligt, enligt en skånsk socialdemokrat. Flera som Ekot talat med säger också att de skånska politikerna vill höra mer av henne just för att se om hon kan vara en bra ny partiledare.

Partidistriktet i Skåne har inte ställt sig bakom någon partiledarkandidat än, men skulle det stödja Jämtin får hon två av de största och viktigaste partidistrikten bakom sig.

De socialdemokratiska partidistrikten behöver inte bestämma vilken kandidat de ska stödja förrän i mitten av december. Hittills har diskussionen mellan distrikten varit ganska lugn.

Wallström starkaste kortet
Men enligt Ekots källor skulle EU-kommissionären Margot Wallström få väldigt starkt stöd om hon bestämde sig för att tacka ja till valberedningen, trots att hon utåt tackat nej. Sannolikt skulle hon direkt få hela partiet bakom sig. Att hon exempelvis är mer EU-positiv än partiet tycks inte vara så kontroversiellt.

Efter Wallström nämns främst förre samhällsbyggnadsministern Mona Sahlin, förre finansministern Pär Nuder och just Carin Jämtin som möjliga partiledare.

Andra uppfattas just nu inte som lika heta, exempelvis tidigare kommunikationsministern Ulrica Messing, förre näringsministern Thomas Östros och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".